Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οικονομική πρόταση Μητσοτάκη: Πώς και τι θα κερδίσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις

Οικονομική πρόταση Μητσοτάκη: Πώς και τι θα κερδίσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις της Ν.Δ. έρχονται να ανατρέψουν το εξαιρετικά εχθρικό φορολογικό περιβάλλον που δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση για το επιχειρείν αλλά και την κατεξοχήν δυναμική επενδυτικά μεσαία τάξη. Ύστερα από περίπου πέντε χρόνια συνεχών φορολογικών επιδρομών στα εισοδήματα επιχειρήσεων, νοικοκυριών και μεσαίας τάξης, η αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησε ολοκληρωμένο πακέτο ελαφρύνσεων, που είναι σχεδιασμένο να δώσει μεγάλες οικονομικές ανάσες.
Ο λόγος για ένα συνεκτικό σχέδιο παρέμβασης για την ανατροπή της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης, το οποίο εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής, αλλά και άλλες οι οποίες θα υλοποιηθούν με ορίζοντα τετραετίας, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει σχεδιάσει ένα καινούργιο μείγμα φορολογικής και οικονομικής πολιτικής, το οποίο στοχεύει στο να δώσει ανάσα στους σημαντικότερους κινητήρες της αναπτυξιακής διαδικασίας, δηλαδή τις επενδύσεις και την ακίνητη περιουσία.
Το πακέτο των παρεμβάσεων οδηγεί σε σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να δημιουργηθούν ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν 29 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και αυξήσεις υφιστάμενων φόρων. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτάχυνση του ΑΕΠ δίνει το πρόγραμμα της Ν.Δ. στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και της ακίνητης ιδιοκτησίας.
Το "Κεφάλαιο" προχωρά σε λεπτομερή ανάλυση των παρεμβάσεων, καθώς και του πραγματικού οφέλους που θα προσφέρουν στους πρωταγωνιστές της οικονομίας, δηλαδή στις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.
Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για σημαντική μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, αφενός σε επίπεδο επιχείρησης και αφετέρου σε επίπεδο μερισμάτων. Ειδικότερα έχει εξαγγελθεί:
- Μείωση εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2021.
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 10% στο 5%.
Ο σημερινός συνολικός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (εταιρικός συντελεστής συν φόρος μερισμάτων) διαμορφώνεται σε 35,2% ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και σίγουρα υψηλότερος σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Με τις παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύεται η Νέα Δημοκρατία ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών πρόκειται να διαμορφωθεί στο 24%.
Παραδείγματα
Μια επιχείρηση (Α.Ε.) που πραγματοποιεί ετησίως κέρδη ύψους 2.000.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα εταιρικό φόρο εισοδήματος ύψους 560.000 ευρώ. Απομένουν κέρδη ύψους 1.440.000 ευρώ στα οποία, αν υποτεθεί ότι διανέμονται στο σύνολό τους ως μέρισμα στους μετόχους, αναλογεί φόρος μερισμάτων ύψους 144.000 ευρώ. Έτσι το συνολικό καθαρό κέρδος, μετά φόρου εισοδήματος, που απομένει στους μετόχους διαμορφώνεται σε 1.296.000 ευρώ. Με τη μείωση του εταιρικού συντελεστή στο 20% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 5%, το καθαρό ποσό κερδών για τους μετόχους θα διαμορφωθεί στα 1.520.000, δηλαδή θα υπάρξει μια συνολική ελάφρυνση της τάξης των 224.000 ευρώ για την επιχείρηση και τους μετόχους. Μέρος αυτού του ποσού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες επενδύσεις επιταχύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μια μικρομεσαία επιχείρηση με τη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης πραγματοποιεί ετήσια καθαρά κέρδη της τάξης των 250.000 ευρώ. Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς επιβαρύνεται σε συνολικό φόρο εισοδήματος και φόρο μερισμάτων ύψους 88.000 ευρώ και έτσι απομένουν στους μετόχους κέρδη ύψους 162.000 ευρώ. Με την εφαρμογή του σχεδίου της Ν.Δ. για τη μείωση της εταιρικής φορολογίας ο συνολικός φόρος εισοδήματος και μερισμάτων που θα επιβαρύνει τα κέρδη θα περιορισμό στα 60.000 ευρώ και έτσι θα υπάρξει μια συνολική μείωση της φορολογίας της επιχείρησης και των μετόχων κατά 28.000 ευρώ.
Αποσβέσεις - ζημίες
Το πακέτο κινήτρων για επενδύσεις και ελαφρύνσεων της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει, επίσης, άλλες δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
- Αύξηση από 5 σε 10 χρόνια του χρονικού εύρους για τον συμψηφισμό ζημιών.
Αποσβέσεις στο 200% των επενδυτικών δαπανών και
- Σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
Με τον διπλασιασμό του χρονικού εύρους για τον συμψηφισμό των ζημιών οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμψηφίσουν με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία τις ζημιές που πραγματοποιούν, όπως, για παράδειγμα, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους που εμφανίζουν μεγάλες αποσβέσεις των αρχικών τους επενδύσεων.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που πραγματοποιεί ζημίες σε μια χρήση ύψους 1.000.000 ευρώ και τα επόμενα 10 χρόνια πραγματοποιεί ετήσια κέρδη ύψους 100.000 ευρώ, κατάφερνε να συμψηφίσει τις ζημιές μόνο για τα πρώτα πέντε έτη από τη ζημιογόνο χρήση μηδενίζοντας τον φόρο εισοδήματος. Έτσι, κατάφερνε να συμψηφίσει μόνο το 50% των ζημιών της, δηλαδή 500.000 ευρώ. Με την επέκταση στη 10ετία του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για επιπλέον 5 έτη και έτσι με συνολικό φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει συνολικό φόρο εισοδήματος ύψους 120.000 ευρώ.
Από τον διπλασιασμό του συντελεστή αποσβέσεων των επενδυτικών δαπανών των επιχειρήσεων προκύπτει σημαντικό όφελος. Μια επιχείρηση που πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ γλιτώνει σήμερα με συνολική απόσβεση του 100% της επενδυτικής δαπάνης φόρο εισοδήματος ύψους 2.400.000 ευρώ (υπολογίζεται με συνολικό φορολογικό συντελεστή 24%). Με την απόσβεση διπλάσιου ποσού της επενδυτικής δαπάνης, δηλαδή 20 εκατομμυρίων ευρώ, η επιχείρηση θα έχει ένα φορολογικό όφελος της τάξης των 4.800.000 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 2.400.000 ευρώ. Από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προκύπτει ένα ετήσιο όφελος από 600 έως και 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε έδρα και υποκατάστημα επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική μορφή της.
Επαγγελματίες - Ιδιώτες

Για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ με δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακαςπου θα έχει χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή ο οποίος είναι σήμερα 45%. Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Σήμερα ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα φυσικών προσώπων είναι 22% και εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι το πρώτο αυτό κλιμάκιο "σπάει" σε δυο κομμάτια με το πρώτο να είναι έως εισόδημα 10.000 και συντελεστή 9% και το δεύτερο με εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και συντελεστή 22%, τότε επέρχεται μείωση του φορολογικού βάρους για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά μεγαλύτερη μείωση φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παραδείγματα
1. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με φόρο εισοδήματος ύψους 3.300 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 66 ευρώ. Με την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή ύψους 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ο φορολογούμενος που παραδείγματος θα έχει μια φορολογική ελάφρυνση της τάξης των 1.366 ευρώ.
2. Αν υποθέσουμε ότι ο παραπάνω φορολογούμενος είναι μισθωτός με ένα παιδί καταβάλλει σήμερα φόρο εισοδήματος ύψους 1.350 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 66 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.416 ευρώ. Με την καθιέρωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισόδημα έως 10.000, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθεί (με την κατάλληλη προσαρμογή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο) να πληρώσει συνολικό φόρο εισοδήματος 1.260 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 156 ευρώ.
3. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 50.000 ευρώ καταβάλει σήμερα φόρο εισοδήματος ύψους 15.500 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2.076 ευρώ. Με την καθιέρωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, τη μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 42% (για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ) και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθεί να πληρώσει συνολικά το ποσό 13.900 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 3.676 ευρώ.
4. Στην περίπτωση που ο παραπάνω φορολογούμενος είναι μισθωτός με δυο παιδιά καταβάλλει σήμερα φόρο εισοδήματος ύψους 13.800 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2.076 ευρώ, δηλαδή συνολικά 15.876 ευρώ. Με την καθιέρωση νέας κλίμακας φορολόγησης, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα δυο παιδιά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 12.948 ευρώ, δηλαδή 2.928 ευρώ λιγότερα.
Ακίνητα
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ακίνητη περιουσία προβλέπει τα εξής:
-Μείωση εντός διετίας κατά 30% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες.
-Θέσπιση έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ έως 50% των δαπανών αισθητικής, λειτουργικής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.
-Αναστέλλεται για μια τριετία ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα και ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.
Παραδείγματα
- Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κατοικία 120 τετραγωνικών (ηλικίας 30 ετών και πρώτου ορόφου) στην περιοχή της Γλυφάδας με τιμή ζώνης σήμερα 3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο, που έχει αντικειμενική αξία 432.000 ευρώ, βαρύνεται με κύριο ΕΝΦΙΑ ύψους 1.140 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 710 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.850 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε δυο δόσεις κατά 15% το 2020 και 15% το 2021 τότε ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για τον ιδιοκτήτη του παραπάνω ακινήτου στα 1.572,5 ευρώ για το 2020 και στα 1.295 ευρώ για το 2021. Θα έχει δηλαδή ο ιδιοκτήτης μια συνολική μείωση από τον ΕΝΦΙΑ της τάξης των 555 ευρώ.
- Σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στην περιοχή του Κερατσινίου αναλογεί ΕΝΦΙΑ 156,8 ευρώ. Το 2020 θα κληθεί θα πληρώσει 133,28 και το 2020 το ποσό των 109,76 ευρώ.
- Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Φέτος κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 718 ευρώ. Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 610,3 ευρώ και το 2021 το ποσό των 502,6 ευρώ.
- Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του δύο ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ και καλείται φέτος να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 830 ευρώ. Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει 705,5 ευρώ και το 2021 το ποσό των 581 ευρώ.
- Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό, αντικειμενικής αξίας 176.000 ευρώ καθώς και ένα οικόπεδο 200 τετραγωνικών στην Παιανία αντικειμενικής αξίας 30.000 ευρώ. Καταβάλει κύριο ΕΝΦΙΑ ύψους 513 ευρώ. Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει 436 ευρώ και το 2021 θα κληθεί να πληρώσει 359 ευρώ.
Καταναλωτές
Μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%. Από τη μείωση των συντελεστών θα υπάρξει μια μείωση των λιανικών τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που βαρύνονται με τον κανονικό συντελεστή (π.χ. καύσιμα, ηλεκτρικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες) κατά 1,7% και των προϊόντων και υπηρεσιών που βαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή (εστίαση, τρόφιμα) κατά 1,8%.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: