Οι προϋποθέσεις νέας εξόδου στις αγορές
Υποχώρηση κόστους δανεισμού - Αναβαθμίσεις από τους οίκους - 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 12:48
UPD:12:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
esak@naftemporiki.gr
Καθώς οι αγορές υποδέχονται μάλλον με ενθουσιασμό και μια σχετική ανακούφιση το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ομολόγων προδικάζει πως είναι πολύ πιθανόν μια νέα ομολογιακή έκδοση να βρίσκεται ante portas.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο κρίσιμος Αύγουστος είναι πιθανόν να κρύβει στο ξεκίνημά του αναβαθμίσεις, αφού στις 2 του επόμενου μήνα αξιολογεί την οικονομία της χώρας ο οίκος Fitch, ενώ στις 23/8/2019 έρχεται η αξιολόγηση από τη Moody's. Ακολουθεί αρκετά αργότερα (25/10) η αξιολόγηση από την S&P, ενώ την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί η αξιολόγηση από την DBRS. Αν η Fitch μας αναβαθμίσει μία βαθμίδα, τότε χρειαζόμαστε άλλες δύο βαθμίδες για να αγγίξουμε την επενδυτική, κάτι το οποίο όταν γίνει θα φέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Κάποιοι πάντως θεωρούν πως δεν είναι ανέφικτο η αναβάθμιση από τη Fitch ακόμη και περισσότερο από μία βαθμίδα και πάντως με προοπτικές θετικές.
Στα δεκαετή ομόλογα αρκετές φορές το κοντέρ γράφει αποδόσεις κάτω του 2%, στοιχείο το οποίο φέρνει όλο και πιο κοντά την υπόθεση εργασίας η χώρα να προχωρήσει σε μια σχετική έκδοση η οποία ενδέχεται να λάβει χώρα στο τέλος του Ιουλίου ή και στις αρχές Αυγούστου εφόσον προγραμματισθεί.
Η μέση απόδοση των δεκαετών ομολόγων προσδιορίζεται στο 2,08%, ενώ είναι εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές.
Ήδη ο δανεισμός του Δημοσίου έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή δημοπρασία με επιτόκιο 0,23% αντλήθηκε 1,625 δισ. ευρώ.
Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης σε έναν σημαντικό βαθμό δεν μπορούν παρά να εξαρτηθούν από την 4η μεταμνημονιακή έκθεση και πιο συγκεκριμένα από το πότε αυτή θα λάβει χώρα και βεβαίως από το τι θα συμπεριλαμβάνει. Οι παράμετροι αυτές θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τις νέες εκδόσεις.
Σε ό,τι αφορά τη Fitch η χώρα μας έχει αποσπάσει το rating «BB-» με προοπτικές σταθερές και προκειμένου να φθάσει την επενδυτική βαθμίδα «ΒΒΒ-» πρέπει να περάσει από τα στάδια «ΒΒ» και «ΒΒ+».
Σε ό,τι αφορά τη Moody's, που είναι η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Αύγουστο, η χώρα φέρει αξιολόγηση «Β1» και για να φθάσει στο «Βaa3» που είναι η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να περάσει από τις αξιολογήσεις «Ba3», «Ba2» και «Βa1».
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την S&P, όπου από «Β+» πρέπει να φθάσει στο «ΒΒΒ-», περνώντας ενδιάμεσα άλλες τρεις βαθμίδες.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την S&P, όπου από «Β+» πρέπει να φθάσει στο «ΒΒΒ-», περνώντας ενδιάμεσα άλλες τρεις βαθμίδες.
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική διαβάθμιση κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως η χώρα απέχει χρονικά από το να φθάσει στο σημείο μηδέν που είναι η επενδυτική βαθμίδα, γυρνώντας πάλι το κοντέρ των αγορών προς τη θετική κατεύθυνση, αλλάζοντας και όλα όσα έχουν συμβεί με τις τράπεζες που βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερη διαβάθμιση από εκείνη της χώρας.
Ας σημειωθεί πάντως πως οι αγορές είναι αρκούντως αισιόδοξες για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την επικείμενη αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης και με το γενικότερο κλίμα με την αναμενόμενη άρση των capital controls που υπολογίζεται πως θα λάβει χώρα μέσα στον Σεπτέμβριο.
Θεσμικοί επενδυτές
Το σημαντικότερο όλων για το ελληνικό Δημόσιο είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει εκ νέου ξένους θεσμικούς επενδυτές στις εκδόσεις του και όχι κερδοσκοπικά funds.
Το σημαντικότερο όλων για το ελληνικό Δημόσιο είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει εκ νέου ξένους θεσμικούς επενδυτές στις εκδόσεις του και όχι κερδοσκοπικά funds.
Το ζητούμενο, όπως λένε οι αναλύσεις, προκειμένου να διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο την πρόσβαση στις αγορές, είναι να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, όπως π.χ. η Blackrock ή Amundi. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τέτοιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στα ραντάρ τους, σημειώνεται.
Για παράδειγμα, στην έκδοση του 2014 λιγότερο από 30% των επενδυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές και το 50% αγοράστηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ στις φετινές εκδόσεις του Δημοσίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν μόνο το 11% και οι θεσμικοί επενδυτές το 70%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου