Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αρχίζει εξάμηνο φορο-εισπρακτικό σαφάρι

Αρχίζει εξάμηνο φορο-εισπρακτικό σαφάρι

Του Σπύρου Δημητρέλη
Το ποσό των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από σήμερα έως και το τέλος του έτους, δηλαδή κατά το δεύτερο μισό του 2019.
Πρόκειται για την πρόβλεψη του σκέλους των κρατικών εσόδων του προϋπολογισμού, σημαντικό μέρος της οποίας αφορά στα καθαρά φορολογικά έσοδα, δηλαδή αυτά που προέρχονται από τις δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στην οικονομική δραστηριότητα.
Το σύνολο των καθαρά φορολογικών εσόδων που θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία κατά το σύνολο του έτους ανέρχεται σε 51,1 δισ. ευρω μετά τα περίπου 21 δισ. να έχουν ήδη εισπραχθεί.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των φορολογικών εισπράξεων παραδοσιακά βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς σε αυτό συγκεντρώνονται οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων.
Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:
-τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο
-τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ, με το 80% αυτών να πληρώνεται εμπρόθεσμα. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020
-τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που αφορούν στο 2020. Υπολογίζονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους
Εκτός από τις προγραμματισμένες φορολογικές υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά και σε εισπράξεις από τους φορολογικούς ελέγχους και τη δημιουργία κλίματος φορολογικής συμμόρφωσης.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελεγκτικό σχέδιο της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καλοκαιρινή- τουριστική περίοδο με τη διενέργεια τουλάχιστον 50.500 ελέγχων έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην έκδοση αποδείξεων και στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων καθώς του και του ΦΠΑ.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εφαρμόζει τον σχεδιασμό της για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να τους πιέσει για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 120 δόσεων που βρίσκεται σε ισχύ.
Ήδη δημοσιοποιήθηκαν οι επικαιροποιημένες λίστες των φορολογούμενων που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ αυτήν την περίοδο αποστέλλονται μαζικά στους οφειλέτες ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθυμίζοντάς τους τις οφειλές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: