Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Απάτη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων

Απάτη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων

Στο αστρονομικό ύψος των 22,8 δισ. ευρώ φθάνει το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία για την τριετία 2020-2022!
Το απίστευτο αυτό ποσό προκύπτει από ακριβέστατους υπολογισμούς των απωλειών που θα σημειωθούν στα φορολογικά έσοδα, εάν υλοποιηθούν όπως ακριβώς διατυπώθηκαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έγιναν από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα επιμέρους ποσά απώλειας φορολογικών εσόδων, που προκαλούν τα μέτρα της Ν.Δ. παρουσιάζονται αναλυτικά στον συνημμένο πίνακα κοστολόγησης που κατήρτισε η «F&M Voice», με βάση τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), για παρόμοιου χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα.
Όπως είναι προφανές, το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος είναι αδύνατο να καλυφθεί μέσα σε τρία χρόνια, εκτός εάν ο αρχηγός της Ν.Δ. και οι συν αυτώ αποφασίσουν, σε συνεργασία με τους φίλους τους δανειστές, να εφαρμόσουν «ισοδύναμα» (άρα επαχθή) δημοσιονομικά μέτρα, με ένα νέο και άκρως καταστροφικό για τη χώρα μνημόνιο.
Πετσοκομμένα…
Επειδή, ωστόσο, -ακόμη και με νέο μνημόνιο- θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν τόσα χρήματα, όσες περικοπές μισθών, συντάξεων, παροχών, απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο κι αν συμφωνήσουν Ν.Δ. και δανειστές, είναι προφανές ότι πολλές από τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις που έχει δώσει η Ν.Δ. δεν θα πραγματοποιηθούν ή στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν «πετσοκομμένες», στα μέτρα και τις ανάγκες των δανειστών ή θα αναβληθούν για το τέλος της τετραετίας!
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του δημοσιονομικού κόστους από τις εξαγγελίες της Ν.Δ., αρκεί να αναφέρουμε ότι η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9%, ισοδυναμεί με μεγάλη αύξηση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος, πάνω από τα 14.500 ευρώ.
Κλίμακα φορολογίας
Μαζί με τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή, θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα (1.950-2.100 ευρώ) οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος, που ισχύουν, με συνέπεια η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες να διαμορφωθεί, τουλάχιστον μέχρι τα επίπεδα ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, ως εξής:
i. Στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 9%, αντί 22% που ισχύει σήμερα.
ii. Στα επόμενα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 22%, όπως και τώρα.
Ο φόρος που θα προκύπτει από την υπαγωγή κάθε εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ στην παραπάνω φορολογική κλίμακα θα εξακολουθεί να μειώνεται κατά:
- 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
- 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, που θα αφορούν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, η εφαρμογή του παραπάνω συστήματος θα έχει ως συνέπεια τα αφορολόγητα όρια, τα οποία προσδιορίζονται από το ύψος της έκπτωσης φόρου, να... εκτοξευθούν στα επίπεδα των 14.550-15.450 ευρώ από το 2020! Κι αυτό διότι ο φόρος εισοδήματος που θα προκύπτει σε αυτά τα επίπεδα ετησίου εισοδήματος θα είναι ίσος με την έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ, οπότε μέχρι τα επίπεδα αυτά δεν θα προκύπτει φόρος!
Απώλεια εσόδων
Υπολογίζοντας ότι η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΓΛΚ, κοστίζει 250 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, η απόπειρα υλοποίησης της υπόσχεσης Μητσοτάκη για μείωση του ελάχιστου συντελεστή κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες θα σημάνει:
1. Απώλεια φορολογικών εσόδων 2,6 δισ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο ισχύος του μέτρου, λόγω της επίδρασης που θα έχει μόνο στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των ετησίων ποσών μισθών και συντάξεων.
2. Απώλεια εσόδων ύψους 3,25 δισ. ευρώ ετησίως σε κάθε ένα από τα επόμενα έτη (2021, 2022 κ.ε.), λόγω της επίδρασης της μείωσης του συντελεστή, όχι μόνο στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, αλλά και στη φορολογία εισοδήματος των λοιπών φορολογουμένων (αυτοαπασχολουμένων, εισοδηματιών κ.λπ.)
Ριζική τροποποίηση
Από μόνο του το γεγονός αυτό καθιστά μη εφαρμόσιμη τη συγκεκριμένη εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη περίπτωση να «διασωθεί» η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι να συνοδευτεί από τη ριζική τροποποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, με αλλαγές και στους άλλους φορολογικούς συντελεστές και στα κλιμάκια, ώστε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων να επιβαρυνθούν (πιθανόν η μεσαία τάξη) και η απώλεια φορολογικών εσόδων να περιοριστεί σε επίπεδα αποδεκτά από τους δανειστές.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 265 της «F&M Voice» (20.06.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: