Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Μπαράζ 16.000 φοροελέγχων από τις υπηρεσίες διασφάλισης εσόδων

Απόφαση Πιτσιλή για προτεραιότητα σε διαταχθέντες ελέγχους από εισαγγελικές και δικαστικές αρχές

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο έργο των εξειδικευμένων υπηρεσιών ελέγχου και διασφάλισης των δημοσίων εσόδων, με έμφαση σε ελέγχους διαταχθέντες από εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έδωσε [και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για διενέργεια 620 ελέγχων - ερευνών και 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)] πρόσθετες οδηγίες για τους ελεγκτικούς στόχους, θέτοντας σε προτεραιότητα υποθέσεις που προέκυψαν από:

* Εισαγγελικές παραγγελίες.

* Εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στις ΥΕΔΔΕ.

Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται και θα ερευνώνται υποθέσεις επιλεγόμενες βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου. Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ΥΕΔΔΕ σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων σε κάθε ΥΕΔΔΕ ελέγχονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις υψηλότερης μοριοδότησης, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές ετήσιας στοχοθεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2019.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ καλεί τους προϊσταμένους των ΥΕΔΔΕ, εφόσον κρίνουν από στοιχεία ή διαθέσιμες πληροφορίες ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων που δεν έχουν προτεραιοποιηθεί με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή δεν έχουν περιληφθεί στη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, να εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης αναλόγως σημαντικότητας, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται.

Σε κάθε περίπτωση, δύνανται κατόπιν εντολής διοικητή ΑΑΔΕ ή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) να προκρίνονται προς έλεγχο-έρευνα υποθέσεις εντασσόμενες σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης.

Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γνωστοποιείται εντός 30 ημερών στη ΔΙΠΑΕΕ.

Ανεξαρτήτως προτεραιοποίησης ολοκληρώνονται άμεσα υποθέσεις:

1. Που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στις ΥΕΔΔΕ.

2. Έρευνες-έλεγχοι για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου ή αίτημα παροχής πληροφοριών.

3. Υποθέσεις ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων και ελέγχων πρόληψης για διαπίστωση εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

4. Υποθέσεις διασταυρωτικών ελέγχων ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.


ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: