Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Σχέδια για τρίτο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων

Σχέδια για τρίτο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων
Μάριος Χριστοδούλου
A-A+

Προϋπόθεση είναι να μειωθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,0%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος
Με ορίζοντα οριστικής κατάργησης από το 2022, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πρώτο γερό ψαλίδι, ώς και 30%, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης με το νέο φορολογικό που θα έρθει την άνοιξη του 2020 στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα ξεδιπλώνει το τρίτο κατά σειρά κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων που θα εστιάζει στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και όλους τους μικρομεσαίους. Ο νέος γύρος των μειώσεων θα έχει επίκεντρο τη μεσαία τάξη, η οποία παραμένει βαρέως αδικημένη φορολογικά, ανεξάρτητα αν στο οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζονται αυτή την κριτική. Πάντως, οι νέες παρεμβάσεις κινούνται με αυτό τον γνώμονα.

Από τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ξεχωρίζει επίσης η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, που θεωρείται φόρος-βαρόμετρο για την αγορά και τον καταναλωτή. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση προβλέπει μείωση του χαμηλού ΦΠΑ από 13% στο 11% που επιβάλλεται κυρίως στα τρόφιμα και στην εστίαση και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τιμών, που θα γίνει αισθητή στο καλάθι της νοικοκυράς.

Κουρέματα...
Εφόσον οι συνθήκες στον προϋπολογισμό το επιτρέψουν, τότε δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το κούρεμα και στον υψηλό συντελεστή του φόρου, τουλάχιστον κατά μία μονάδα από το 24% στο 23%, ενώ σε τροχιά σταδιακής κατάργησης θα μπει και το «χαράτσι» του Τέλους Επιτηδεύματος. Κλειδωμένη θεωρείται για το οικονομικό επιτελείο η δεύτερη δόση μείωσης του εταιρικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 20%, από 24%.


Προϋπόθεση για την εφαρμογή του συνολικού πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση είναι να μειωθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει τις νέες φορο-ελαφρύνσεις. Εξάλλου μόνο το κόστος από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 300 με 350 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση μικρότερου κουρέματος της εισφοράς, έως 20%, το κόστος για τον προϋπολογισμό περιορίζεται σε 250 με 270 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα τα σίγουρα μέτρα του τρίτου φορολογικού νομοσχεδίου είναι:

1. Η μείωση, ώς και 30%, της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 και η οριστική κατάργηση από το 2022. Το χαράτσι επιβλήθηκε τα πρώτα χρόνια της κρίσης και υπολογίζεται κλιμακωτά επί του συνόλου του εισοδήματος που δηλώνει κάθε φορολογούμενος από κάθε πηγή με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10% (για κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 100.000 ευρώ).

Το όφελος για τους 2,3 εκατ. φορολογούμενους που είναι υπόχρεοι σε εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 105 έως 203 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 135,20 ευρώ, εάν η εισφορά μειωθεί κατά 20%, ενώ με «κούρεμα» της τάξης του 30% το κέρδος για τον μισθωτό ανεβαίνει στα 202,80 ευρώ. Τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζονται για το 2020 σε 1,163 δισ. ευρώ.

2. Η δεύτερη δόση μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2021, μολονότι θα νομοθετηθεί το 2020. Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως συνέβη με τη φετινή μείωση.

3. Η μείωση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 11% από 13% που είναι σήμερα. Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη το θέμα του υψηλού ΦΠΑ 24%. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υποχώρησή του στο 22%. Σε κάθε περίπτωση οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: