Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Φορολογικές υποχρεώσεις που δεν… δωρίζει ο Αι Βασίλης Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ







Φορολογικές υποχρεώσεις που δεν… δωρίζει ο Αι Βασίλης

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Στο τελευταίο ραντεβού μας πριν την αποχώρηση του 2019, ας υπενθυμίσουμε  τις τελευταίες υποχρεώσεις που υπάρχουν για τους φορολογούμενους …

Υποχρεώσεις για Φυσικά πρόσωπα.

Πέρα από τις υποχρεώσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε φόρους , ΕΝΦΙΑ,  Τέλη Κυκλοφορίας και την υποβολή δηλώσεων για τα αναδρομικά τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να προβούν μέχρι τέλος του έτους σε δηλώσεις δωρεών, σε χρήμα, για την δικαιολόγηση τεκμηρίων και αυτές πρέπει να κατατεθούν στις Δ.Ο.Υ..

Δωρεές και Γονικές παροχές σε χρήμα

    Πως φορολογείται η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών;

Η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), ενώ η δωρεά χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, είκοσι τοις εκατό (20%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και σαράντα τοις εκατό (40%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία.
    Πότε καταβάλλεται ο φόρος.

Στην περίπτωση δωρεάς-γονικής παροχής χρηματικών ποσών, ο φόρος καταβάλλεται άμεσα [εντός τριών (3) ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Προσοχή:

α) Σε περίπτωση αγοράς περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας (π.χ. ακινήτου) αν το περιουσιακό στοιχείο δεν εξοφληθεί τμηματικά, οι ελεγκτές συνηθώς εξετάζουν αν τα χρήματα υπήρχαν πριν από την καταβολή τους. Συνεπώς αν έχουμε αγοράσει ένα διαμέρισμα μετρητά, με την υπογραφή του συμβολαίου δηλαδή π.χ. στις 15 Μαΐου 2019, ίσως μας ζητηθεί να αποδείξουμε ότι είχαμε τα χρήματα μέχρι εκείνη την περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση δεν μας καλύπτει η δωρεά στο τέλος του χρόνου.

β) Οι δωρεές πάνω από 300 ευρώ θεωρούνται τεκμήριο για αυτόν που κάνει την δωρεά. Για να κάνει κάποιος φορολογούμενος δωρεά σε κάποιον άλλο, πρέπει και εκείνος να καλύπτει το τεκμήριο δωρεών .

Υποχρεώσεις για Νομικά πρόσωπα

       i.        Προσαρμογή ελάχιστου κεφαλαίου Ανωνύμων Εταιρειών βάσει του Ν.4548/2018 «Αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιριών».

Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της Α.Ε. ορίζεται στο ποσό των 25.000€, όπως προβλέπεται στο άρθρο 45 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (αντί του προβλεπόμενου έως σήμερα ποσού των 24.000€), ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά τη σύσταση της εταιρείας.
Οι ανώνυμες εταιρείες με μικρότερο κεφάλαιο θα πρέπει να το προσαρμόσουν στο νέο ελάχιστο κεφάλαιο ή να μετατραπούν σε εταιρεία άλλης μορφής, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε νεότερη καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., μέχρις ότου συντελεσθεί η αύξηση.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία.

[Σχετ.: Ν.4548/2018 (ΦΕΚ 104/Α’) - Άρθρο 15 «Κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας» και Άρθρο 183 «Προσαρμογή καταστατικού και ελάχιστου κεφαλαίου των ανωνύμων εταιρειών»]

      ii.        Χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα
Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν.4223/2013, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1250/2014. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
(Σχετ.: ΑΥΟ ΠΟΛ.1212/24.9.2015)

     iii.        Υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου μερισμάτων.

Τα Νομικά Πρόσωπα με την εταιρική μορφή Α.Ε., ΙΚΕ & ΕΠΕ, υποχρεούνται στην πληρωμή φόρου μερισμάτων 10%. Η δήλωση πρέπει να κατατεθεί έως τις 27 Δεκεμβρίου 2019 και η πληρωμή να γίνει έως την Τρίτη 31.12.2019.

1.       Υποχρεώσεις νομικών προσώπων με λήξη φορολογικής περιόδου 30.6.2019

Τα Νομικά Πρόσωπα με χρήση από 1.7.2017 έως 30.6.2019, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να υποβάλουν τις παρακάτω δηλώσεις:

α)      Δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση. Η δήλωση υποβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε., μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.
Στην περίπτωση που το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι 30 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

β)      Κατάρτιση Φακέλου Τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών. Κατάρτιση και υποβολή συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών

Ο Φάκελος Τεκμηρίωσης, που αποτελείται κατά περίπτωση από το Βασικό Φάκελο Τεκμηρίωσης και τον Ελληνικό Φάκελο Τεκμηρίωσης, καταρτίζεται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και συνοδεύεται από Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών, ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση μέσα στην ίδια προθεσμία.

Βλέπε αναλυτικά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΔ (Ν.4174/2013).
2.       Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δήλωση διακριτικού τίτλου

Σύμφωνα με το Άρθρο 75 «Μεταβατικές διατάξεις» του Ν.4582/2018:

«1. Κάθε επιχείρηση ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων υποχρεούται να δηλώσει το διακριτικό τίτλο της στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, κατά περίπτωση, έως τις 31.5.2019(*).

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016 υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώριση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.».

(*)Με την παρ. 4 του άρθρου έβδομου της ΠΝΠ της 27.06.2019, παρατάθηκε η προθεσμία της παρ. 1 του άρθ. 75 του ν.4582/2018 έως 31.12.2019.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου  2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια: