Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΔ:Ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής στο δικαίωμα συμψηφισμού («έκπτωσης») του παρακρατηθέντος φόρου

ΔΕΔ:Ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής στο δικαίωμα συμψηφισμού («έκπτωσης») του παρακρατηθέντος φόρου
Απόφαση «πιλότος»
24 Δεκ 2019 - 09:01
Picture 0 for ΔΕΔ:Ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής στο δικαίωμα συμψηφισμού («έκπτωσης») του παρακρατηθέντος φόρου
Μετά τις τελευταίες νομολογιακές εξελίξεις η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πήρε απόφαση που δικαιώνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα με εκπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις χρήσεων 2013 και πίσω όσον αφορά το φλέγων ζήτημα του δικαίωματος συμψηφισμού («έκπτωσης») των παρακρατηθέντων φόρων.

Υπήρχαν πολλές χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που κατέθεταν εκπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις (μέτα την παρέλευση της 3ετίας) μέσα στις οποίες υπήρχαν ποσά από παρακρατήσεις φόρων στην "πηγή" τα οποία παρ' ότι  είχαν αποδωθεί στο δημόσιο, οι ΔΟΥ κατά την εκκαθάριση δεν τα συμψήφιζαν με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπέρογκοι φόροι για εισοδήματα που ήδη είχε προπληρωθεί φόρος.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μετά και τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (4140,4141 και 4142/2018) οι οποίες είναι και αμετάκλητες ( λόγω ποσού) αποφάνθηκε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις όσον αφορά στην αξίωση συμψηφισμού («έκπτωσης») του παρακρατηθέντος φόρου , δεν έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 90 του Ν. 2238/1995 περί τριετούς παραγραφής, αλλά η διάταξη της παρ. 1 του ίδιου άρθρου περί πενταετούς παραγραφής.

Αναλυτικά η απόφαση της ΔΕΔ  3309/2019  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: