Ιστορική πρωτιά για την οικονομία: Χωρίς δανεικά η εξυπηρέτηση του χρέους
Το 2020 η χώρα μπορεί να αποπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις για το έτος χωρίς να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων.
Μια μοναδική πολυτέλεια για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να «διαχειριστεί» το οικονομικό επιτελείο το 2020. Για πρώτη φορά στα χρονικά το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη να προχωρήσει σε νέο δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει το υφιστάμενο χρέος του.
Δηλαδή, όσο και αν φαίνεται απίστευτο για την Ελλάδα που οδηγήθηκε σε μνημόνια γιατί δεν είχε πρόσβαση σε δανεισμό, η χώρα το 2020 μπορεί να αποπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις για το έτος χωρίς να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων.
Ο λογαριασμός του 2020 είναι σαφής. Τη νέα χρονιά το Ελληνικό Δημόσιο είχε προγραμματισμένες πληρωμές 4,9δισ ευρω σε χρεολύσια και ακόμα 6 δισ ευρώ σε δαπάνες τόκων. Οι συνολικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τη νέα χρονιά άγγιζαν τα 11δισ ευρώ. Η διαδικασία αποπληρωμής του χρέους δεν ήταν καθόλου δύσκολη καθώς το ποσό δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Τα πράγματα ωστόσο έγιναν ακόμα πιο εύκολα από τη στιγμή που η Ελλάδα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ.
Τα 2,7δισ ευρώ του Ταμείου αφαιρέθηκαν ήδη από τον λογαριασμό του 2020, αφήνοντας έτσι μόλις 2,2δισ ευρώ σε υποχρεώσεις χρεολυσίων. Το τελικό ποσό λοιπόν που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η χώρα αγγίζει πλέον τα 8 δισ ευρώ. Η εξυπηρέτηση του χρέους μοιάζει πολύ εύκολη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2020 πλεόνασμα το οποίο θα ξεπεράσει τα 7 δισ ευρώ. Βάζοντας κάτι ακόμα καλύφθηκαν στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το «κάτι ακόμα» το Ελληνικό Δημόσιο έχει πάρα πολλές πηγές για να το καλύψει. πρώτα και κύρια το μαξιλάρι των 34 δισ ευρώ το οποίο «άφησε προίκα» η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ύπαρξη αυτού του «μαξιλαριού» σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που υπάρχει εδώ και μήνες στις αγορές ομολόγων οδήγησαν το Δημόσιο να αντλήσει το 2019 με εκδόσεις ομόλογων περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχε ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι και από τις περυσινές εκδόσεις ομολόγων το Ελληνικό Δημόσιο έχει ένα ποσό ασφαλείας.
Οι «οικονομίες» όμως για το Ελληνικό Δημόσιο δεν σταματούν εκεί. Για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει ακόμα 1,3δισ ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να υπολογίζεται στα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι χρηματοδοτικές πηγές βέβαια για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν σταματούν ούτε στα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει να περιμένει έσοδα και από τις ιδιωτικοποιήσεις, κεφάλαια τα οποία και αυτά μπορούν να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι για το 2020 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να μην σχεδιάσει καμία έξοδο στις αγορές. Αντίθετα όμως από αυτό, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά κανονικά στο σχεδιασμό των νέων εκδόσεων του 2020 οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τουλάχιστον 6 δισ ευρώ. Ταυτόχρονα τα στελέχη του οργανισμού και του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν τις επαφές με επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Στόχος του ΟΔΔΗΧ θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου