Ηλεκτρονικές δαπάνες 2020: Στο «κυνήγι» των αποδείξεων
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του μέτρου
Οι φορολογούμενοι φέτος θα πρέπει να εξοφλούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30%.
Οι πιο ευνοημένοι που θεσπίστηκε με σκοπό την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι όσοι έχουν υψηλά έως πολύ υψηλά εισοδήματα καθώς και όσοι έχουν μεσαία ή υψηλά εισοδήματα και μεγάλου ύψους ετήσιες δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια.
Για τους φορολογούμενους αυτούς τα ποσοστά των ετησίων εισοδημάτων που πρέπει να καλυφθούν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών πέφτουν ακόμη και κάτω από 10%.
Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Αντίθετα, οι μεγάλοι αδικημένοι του νέου μέτρου είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και γενικότερα όσοι δηλώνουν ετησίως μέχρι 12.000 ευρώ, καθώς για τους περισσότερους εξ' αυτών ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του πολύ υψηλού ποσοστού του 30%.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αφαιρείται για να προκύψει η βάση υπολογισμού του 30%, οπότε στις περιπτώσεις τους εφαρμόζεται «καθαρό» 30% επί του ετησίου εισοδήματος και προκύπτει ανάλογα υψηλό ποσό δαπανών για κάλυψη.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.
Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.
Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.
Ποιοι εξαιρούνται:
Από την χρήση πλαστικού χρήματος αλλά και από την συλλογή χάρτινων αποδείξεων εξαιρούνται:
- Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών
- Άτομα με αναπηρία 80% και άνω
- Φυλακισμένοι
- Όσοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε δήλωση εισοδήματος
- Δικαιούχοι του ΚΕΑ
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία τουλάχιστον 6 μήνες
- Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα
- Οι κάτοικοι χωριών με έως 500 κατοίκους και νησιών με έως 3.100 κατοίκους
- Δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
- Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ που υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα
- Όσοι τελούν σε δικαστική συμπαράσταση
- Τέλος στο εισόδημα επί του οποίου θα πρέπει να υπολογιστεί το σύνολο των αποδείξεων , δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σημαντικά οφέλη με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τα οποία λαμβάνει ως βάση για τις εκτιμήσεις στα έσοδα.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου