Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Έτος φορο-μπόνους στα ακίνητα το 2020

Έτος φορο-μπόνους στα ακίνητα το 2020

Του Σπύρου Δημητρέλη
Με έξι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολόγησης των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα κινούνται πλέον από φέτος σε ένα πιο φιλικό φορολογικά περιβάλλον. Πρόκειται για παρεμβάσεις που δίνουν επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές για επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιπλέον ώθηση στην οικονομική μεγέθυνση.
Όλες οι παρακάτω παρεμβάσεις είτε έχουν ήδη θεσπιστεί και ισχύουν είτε θα δρομολογηθούν εντός του έτους. Πρόκειται για:
- Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει θεσπιστεί από το 2014 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή και με την νέα αναστολή ουσιαστικά βαίνει προς κατάργηση. Με την αναστολή, οι πωλητές ακινήτων γλιτώνουν φόρο και έτσι μειώνεται το φορολογικό κόστος των μεταβιβάσεων
- Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων θα φορολογούνται πλέον και για τρία έτη με φόρο μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της υψηλότερης αξίας μεταξύ της αντικειμενικής και της δηλούμενης στο σχετικό συμβόλαιο.
- Η θέσπιση έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Η έκπτωση υπολογίζεται με ποσοστό 10%. Η μέγιστη έκπτωση φόρου είναι πλέον 6.400 ευρώ που θα κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα φορολογικά έτη. Η έκπτωση φόρου δίνεται μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά και δίνεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
- Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει εντός του 2020 στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό 20% έως 30% αμέσως μόλις δημιουργηθεί αξιόπιστα και μόνιμα δημοσιονομικός χώρος. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έτσι η μείωσή της θα ελαφρύνει μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες.
- Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Εντός του 2020 πρόκειται να γίνει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 8%. Έτσι, θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου συνολικά κατά 30%, καθώς ήδη το 2019 μειώθηκε ο φόρος κατά 22%.
- Οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης σε συντελεστές και κλίμακες φόρων μεταβίβασης ακινήτων. Ο δημοσιονομικός χώρος για αυτές αναμένεται να εξασφαλιστεί από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και την επέκτασή τους σε περίπου 3.500 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται.
Διαβάστε ακόμη:
Οι δύο νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται το 2020
Γιατί το 2020 αναμένεται ηχηρό come back της αγοράς ακινήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: