Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Κίνδυνος μαζικών φορο-προσφυγών από συνταξιούχους Το ζήτημα προέκυψε λόγω του κινδύνου παραγραφής υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013

Κίνδυνος μαζικών φορο-προσφυγών από συνταξιούχους
Το ζήτημα προέκυψε λόγω του κινδύνου παραγραφής υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013
16 Ιαν 2020 - 08:48
Picture 0 for Κίνδυνος μαζικών φορο-προσφυγών από συνταξιούχους
Τον κίνδυνο συσσώρευσης χιλιάδων ενδικοφανών προσφυγών από συνταξιούχους αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για πολλούς από τους περίπου 71.000 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα πρόσθετο εκκαθαριστικό φόρου για το οικονομικό έτος 2014 λόγω των αναδρομικών που είχαν λάβει και αμφισβητούν τον πρόσθετο φόρο που καλούνται να πληρώσουν.

Όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, αν δεν υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος τότε σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα ταλαιπωρηθεί προκειμένου να διορθώσει τον φόρο που του έχει βεβαιωθεί ενώ θα δημιουργηθεί και τεράστιος φόρτος εργασίας για τη φορολογική διοίκηση.

Το ζήτημα προέκυψε λόγω του κινδύνου παραγραφής υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013 το οποίο παραγράφηκε στο τέλος του 2019. Πολλές υποθέσεις αναδρομικών ποσών που είχαν εισπραχθεί από τους συνταξιούχους το 2013 ήταν ακόμη ανοικτές καθώς δεν είχε ελεγχθεί αν είχαν δηλωθεί τα σχετικά ποσά.

Η φορολογική διοίκηση στο τέλος του 2019 αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που είχε στην κατοχή της, όπως βεβαιώσεις από τους ασφαλιστικούς φορείς για την καταβολή αναδρομικών ποσών και προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά το δημόσιο γλίτωσε από τον κίνδυνο παραγραφής των υποθέσεων αλλά αυτή η οριζόντια αντιμετώπιση προκάλεσε παρενέργειες. Όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα "προβληματικά" εκκαθαριστικά, οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης είναι οι εξής:
- έλαβαν νέο εκκαθαριστικό συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν δηλώσει τα σχετικά ποσά στη φορολογική τους δήλωση.

- έλαβαν εκκαθαριστικό συνταξιούχοι που είχαν υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση για το έτος 2013 και προηγούμενα αλλά επειδή η δήλωση είχε γίνει χειρόγραφα δεν είχε ακόμη εκκαθαριστεί και δεν ελήφθη υπόψη στη νέα εκκαθάριση

- το ποσό των αναδρομικών προστέθηκε ως εισόδημα σε ένα έτος ενώ αφορούσε επιμεριστικά περισσότερα έτη

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) καλεί μάλιστα τους φοροτεχνικούς να την ενημερώσουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και να υπάρξει σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση.

Να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση επιδιώκει τη λύση του ζητήματος χωρίς καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς αυτήν την κατεύθυνση. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή είτε νομοθετικής ρύθμισης ή συνδυαστικά με την έκδοση εγκυκλίου για την αντιμετώπιση των αιτημάτων διορθώσεων από τις εφορίες.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: