Του Σπύρου Δημητρέλη
Την εκπόνηση κεντρικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επιδιώκει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου. Στη υφιστάμενη μορφή τους, όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι ελεγκτικές προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είναι κατακερματισμένες και αποσπασματικές. Έτσι, θεωρούν, ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι ελεγκτικές προσπάθειες έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα έχει προγραμματιστεί μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία θα κληθούν όλοι οι επικεφαλής ελεγκτικών υπηρεσιών προκειμένου να αναζητηθεί ο τρόπος για τον ενιαίο συντονισμό των προσπαθειών. Τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Στην παρούσα μορφή της, η διάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζει πολυδιάσπαση. Υπάρχει η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Οικονομική Αστυνομία καθώς και τα διάφορα ελεγκτικά κέντρα (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ).
Όπως σημειώνεται, η προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσει την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης. Απλώς θα επιδιωχθεί η κεντρική καταγραφή και απολογισμός των προσπαθειών για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καθώς η αύξηση της αποτελεσματικότητας σε αυτό το πεδίο αποτελεί αίτημα της κοινωνίας.
Ως σύμμαχο στην προσπάθεια κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη μείωση της φορολογίας. Τα τελευταία τρία χρόνια με τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλούμενο εισόδημα και τη γενικότερη πολιτική της υπερφορολόγησης μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματα που δήλωναν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η αποσύνδεση που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και η γενικότερη μείωση της φορολογίας αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά της απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2020 η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μοχλό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Προβλέπεται συγκεκριμένα η εξασφάλιση πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 542 εκατ. ευρώ από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω του περιορισμού της παραοικονομίας. Στα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής περιλαμβάνεται η αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης του εισοδήματος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.500 περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου