Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Μικρή δημοσιονομική ανάσα τον Μάρτιο περιμένει η κυβέρνηση

Μικρή δημοσιονομική ανάσα τον Μάρτιο περιμένει η κυβέρνηση

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου η όποια απόφαση θα αφορά είτε τον μη υπολογισμό των δαπανών για το προσφυγικό (υπολογίζονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ) είτε τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στον επόμενο χρόνο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Toν Μάρτιο περιμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, μια πρώτη θετική απόφαση του Eurogroup για έναν, τουλάχιστον, από τους τρεις φακέλους που υπέβαλε στους θεσμούς για να εξασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο: τη δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο (smoothing mechanism), τον μη υπολογισμό στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά πρόγραμμα έκτακτων δαπανών για το προσφυγικό και την αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs  και ANFAs) για επενδύσεις. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες από Βρυξέλλες συγκλίνουν πως η ενδεχόμενη απόφαση για τα SMPs και ΑNFAs τοποθετείται μάλλον τον Ιούνιο, το πιθανότερο είναι ότι τον Μάρτιο, συγκεκριμένα στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, η όποια απόφαση θα αφορά είτε τον μη υπολογισμό των δαπανών για το προσφυγικό (υπολογίζονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ) είτε και τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στον επόμενο χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε, χθες, στο Θέμα FM ότι ο προϋπολογισμός του 2019 πιθανότατα θα κλείσει με κάποιο υπερπλεόνασμα, καθώς  το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι λίγο πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Η πιθανή απόφαση, όμως, ενδεχομένως θα έχει εφαρμογή στα υπερπλεονάσματα από το 2020 και μετά.
Οσο για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, η απόφαση παραπέμπεται μάλλον για το φθινόπωρο, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούνιο, καθως τότε περίπου –τον Μάιο– θα καταθέσει η κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που πρέπει να περιέχει προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. Ωστόσο, είπε, «η πραγματική καταληκτική ημερομηνία είναι τον Οκτώβριο του 2020».
Τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, ο κ. Σταϊκούρας σκοπεύει να τον διαθέσει κατά 70% για μείωση φόρων (της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, σε πρώτη φάση) και κατά 30% σε πρόσθετες δαπάνες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγει πλέον και ενδεχόμενες εξοπλιστικές. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος, αν προκύψει τέτοια ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει ανακατανομή δαπανών για να ενισχυθεί η άμυνα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ολοκληρώθηκαν χθες, σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ στα επιμέρους θέματα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως ώς τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου, αφού η έκθεση των θεσμών έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου.
H ανακοίνωση
Για «παραγωγικές συζητήσεις, την πρόοδο που σημειώθηκε, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής», κάνει λόγο η ανακοίνωση των θεσμών, που εκδόθηκε χθες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Οπως σημειώνει, «δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2019, όπως προέβλεπε το παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση συνέχισης και ολοκλήρωσης των βασικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».
H ανακοίνωση καταλήγει ότι «ο διάλογος για τις προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής και τις προκλήσεις θα συνεχιστεί σε τακτική βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: