Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ταμείων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κρίνει το πότε και το κατά πόσο θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές πέραν του 0,9% έως τέλος του έτους.
Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού,κου Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες "πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών". Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, πως "αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα".
Υπενθυμίζεται πως από 1/6/2020, μειώνονται κατά 0,9% (από το 40,5% στο 39,6%) οι εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης σε όλες τις επιχειρήσεις (πληττόμενες και μη), όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε προ κορονοϊού, το Φεβρουάριο του 2020.
Ωστόσο, προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες (δηλαδή από το 40,5% στο 35,5% ) έως το 2023.
Πριν ξεσπάσει η κορονοκρίση, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ήταν η επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης της σχετικής δέσμευσης, μέσω μίας νέας (πέραν του 0,9% από 1/6/2020) μείωσης ακόμα και 2% έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021.
Ωστόσο, από το Μάρτιο και έπειτα δημιουργήθηκε μία νέα πραγματικότητα στα ταμεία, η οποία χαρακτηρίστηκε από την δραματική μείωση των εσόδων από εισφορές (λόγω των μέτρων "καραντίνας") και κατά συνέπεια τη δημιουργία ελλειμμάτων στο ύψος των 350 εκατ. ευρώ.
Το τοπίο αυτό δεν άλλαξε ούτε κατά τον τρέχοντα μήνα, ούτε θα αλλάξει τον ερχόμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του Ιουνίου αναμένεται η σωρευτική "τρύπα" στα ταμεία να φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη των ταμείων στο Capital.gr.
Το ερώτημα, πλέον, είναι αν η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω μίας αύξησης των εσόδων από εισφορές, καθώς από τον Ιούνιο σταματάνε οι παρατάσεις στην καταβολή ασφαλιστικών κρατήσεων από τις πληττόμενες επιχειρήσεις, λόγω της επαναλειτουργίας των περισσοτέρων εξ αυτών ήδη από αυτό το μήνα.
Δύο είναι οι απόψεις που κυκλοφορούν μεταξύ των αρμοδίων στελεχών. Σύμφωνα με την πρώτη άποψη, η κατάσταση θα βελτιωθεί έως το Σεπτέμβριο σε τέτοιο σημείο που θα μηδενισθεί το έλλειμμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαν τα ταμεία να αντέξουν μία ακόμα (δηλ. πέραν του 0,9% από 1/6/2020) μείωση των εισφορών –π.χ. κατά 1%- έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, πολύ δύσκολα θα υπάρξει βελτίωση των εσόδων των ταμείων από εισφορές έως το Σεπτέμβριο και συνεπώς θα ήταν ριψοκίνδυνη μία πρόωρη νέα μείωση των εισφορών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μία μείωση 1% στις εισφορές των μισθωτών, θα έφερνε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορούσαν να το "σηκώσουν" τα ταμεία που εδώ και τρεις μήνες αντλούνε πόρους από τα ρευστά διαθέσιμα τους, προκειμένου να καλύπτουν τις πληρωμές τους, μαζί και τις κύριες συντάξεις.
Μάλιστα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι, εάν συνεχισθεί η τακτική της άντλησης ρευστών διαθεσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς προκειμένου να καλύπτονται οι "τρύπες" των ταμείων, τα ρευστά διαθέσιμα θα φτάσουν σε οριακό σημείο το αργότερο έως τον προσεχή Οκτώβριο.
Σε αυτήν την περίπτωση, η όποια νέα (δηλ. πέραν του 0,9% από 1/6/2020) μείωση των εισφορών πριν το τέλος του 2020, θα μπορούσε ήταν να είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που προβλέπει το πρώτο σενάριο -πχ 0,5%- είτε να μετακινηθεί προς τις αρχές-μέσα του 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου