Στην έκδοση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου προχωρά ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που υπεγράφη από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
του Γιάννη Φώσκολου
Με την ίδια ΚΥΑ διευκρινίζονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική έκδοση άλλων 5 πιστοποιητικών.
 Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης  για έναρξη στην ΑΑΔΕ
2. Βεβαίωση για Μεταβολή Δραστηριότητας 
3. Βεβαίωση Εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ  
4. Βεβαίωση Προϋπηρεσίας 
5. Υποβολή Απογραφικού Δελτίου για Αγρότες  
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η νέα ηλεκτρονική διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας μπαίνει σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα. Το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-EFKA. Τα βήματα είναι τα εξής :  
  1. Οι χρήστες εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας  αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους. Για την είσοδο στην ηλεκτρονική υπηρεσία Εργοδοτών χρησιμοποιούνται οι κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.
  2. Οι χρήστες της υπηρεσίας  επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ, και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που τα στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται.
  3. Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, οι χρήστες της υπηρεσίας υποβάλουν το αίτημα για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, επιλέγοντας και το σκοπό για τον οποίο θα την χρησιμοποιήσουν.
  4. Εφόσον, κατόπιν των ελέγχων στα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ, διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για το σκοπό που ζητήθηκε αυτό παράγεται από την υπηρεσία και ο χρήστης μπορεί να το εκτυπώσει. Σε άλλη περίπτωση ενημερώνεται για την οργανική μονάδα στην οποία πρέπει να απευθυνθεί για τη διευθέτηση της οφειλής του.
  5. Όταν, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, δύναται να εκδίδεται  διαδικτυακά «Βεβαίωση Οφειλής».
  6. Κάθε Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μπορεί να προσκομιστεί σε μία μόνο συναλλαγή. Σε περίπτωση πολλαπλών συναλλαγών θα πρέπει να εκδίδονται ισάριθμα με τις συναλλαγές αποδεικτικά.
  7. Το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας περιλαμβάνει τα στοιχεία του αιτούντος, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ του ή τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη, τον ΑΦΜ του και την ημερομηνία έκδοσης του Αποδεικτικού. Το Αποδεικτικό που εκδίδεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία αποτελεί δημόσιο έγγραφο που δεν επικυρώνεται και φέρει χρονοσφραγίδα έκδοσης, μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε οργάνου αυτός εξουσιοδοτήσει και μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της Υπηρεσίας. Η μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Διοικητή ή οποιοδήποτε οργάνου αυτός εξουσιοδοτεί έχει χαρακτήρα αυθεντικοποίησης της βεβαίωσης και δεν τεκμαίρει τη διενέργεια ελέγχου για την έκδοσή της από πλευράς του υπογράφοντος.
  8. Το Αποδεικτικό φέρει ειδικό κωδικό αριθμό ταυτοποίησης μέσω του οποίου οι αρμόδιοι υπάλληλοι των φορέων στους οποίους προσκομίζεται μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και να ανακτούν το περιεχόμενο του.
  9. Με την ίδια διαδικασία εκδίδεται και το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας σε περίπτωση Αναπόγραφου Εργοδότη.
Κατ’ εξαίρεση Αποδεικτικά Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδονται μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων στις Οργανικές Μονάδες του e-ΕΦΚΑ, εφόσον δεν είναι εφικτή η χορήγηση μέσω  της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Τα Αποδεικτικά αυτά εκδίδονται αυτόματα από την ηλεκτρονική υπηρεσία.
Η ίδια ΚΥΑ περιγράφει τις διαδικασίες και για τις υπόλοιπες 5 ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αφορούν 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες  της χώρας :
Χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης μέσω Διαδικτύου
Χορήγηση Βεβαίωσης για Μεταβολή Δραστηριότητας μέσω Διαδικτύου
Χορήγηση Βεβαίωσης Εγγραφής μέσω Διαδικτύου
Χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας μέσω Διαδικτύου
Υποβολή Απογραφικού Δελτίου μέσω Διαδικτύου.

Πού απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

Στο μεταξύ, με άλλη υπουργική απόφαση που υπεγράφη πρόσφατα οριστικοποιούνται οι αλλαγές για την ασφαλιστική ενημερότητα και τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις του περσινού νόμου για τις 120 δόσεις. Τα νέα δεδομένα ισχύουν από την 1η Μαίου και εφεξής. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας  e-Ε.Φ.Κ.Α. θα απαιτείται μεταξύ άλλων για :
  • Για την εξόφληση τίτλων πληρωμής ή την είσπραξη όλων των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από το Δημόσιο και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της κάθε εκκαθαρισμένης απαίτησης υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
  • Για τη σύναψη και την ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα για ποσό άνω των 6.000 ευρώ.
  • Για τη συμμετοχή ως μέλος σε κοινοπραξία ή ως εταίρος σε ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη ή περιορισμένης ευθύνης εταιρεία.
  • Για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης από το μεταβιβάζοντα και για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής ή δωρεά, από τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή δωρεά υπό προυποθέσεις
  • Για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου
  • Για τη μεταβίβαση μεταχειρισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων, μηχανοκίνητων θαλασσίων σκαφών άνω 5 μέτρων, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, αεροσκαφών και επαγγελματικών σκαφών αλιείας
  • Για να γίνει δεκτός εργολήπτης σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου
Η ισχύς του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ορίζεται σε:
  • 6 μήνες, αν δεν υφίσταται οφειλή ή υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • 2 μήνες, αν υφίσταται ρυθμισμένη οφειλή και οι όροι της ρύθμισης τηρούνται.
Σε περίπτωση ύπαρξης μη ρυθμισμένης οφειλής, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση χορήγησης βεβαίωσης οφειλής, η διάρκεια ισχύος ορίζεται έως το τέλος του μήνα έκδοσής της, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται. Η ισχύς του Αποδεικτικού αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσής του και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του μήνα αναλόγως της διάρκειάς του.
πηγή: ethnos.gr