Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Πού έχουν κολλήσει οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Πού έχουν κολλήσει οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη
"Δι’ ασήμαντον" λόγο το ελληνικό τέρας της γραφειοκρατίας έκανε πάλι το θαύμα του και μπλόκαρε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την κτηματαγορά και συγκεκριμένα τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με πηγές από τους συμβολαιογράφους οι μεταβιβάσεις ακινήτων, παρά το γεγονός ότι τα υποθηκοφυλακεία έχουν ανοίξει πάνω από δύο εβδομάδες, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις στις οποίες ο πωλητής είναι επαγγελματίας απαιτείται, μαζί με έναν μεγάλο φάκελο δικαιολογητικών, και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Για να δοθεί η ασφαλιστική ενημερότητα πρέπει ο πωλητής να επισκεφθεί το αρμόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ προκειμένου να γίνει χειρόγραφα έλεγχος για οφειλές πριν το 2016 καθώς για τα έτη πριν από αυτό δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά!
Με δεδομένο ότι το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών και η προσέλευση του κοινού δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά το lockdown, το αποτέλεσμα είναι να μην εκδίδονται οι ασφαλιστικές ενημερότητες και να μην ολοκληρώνονται οι μεταβιβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι έχουν κάνει έντονο διάβημα στη διοίκηση του ΕΦΚΑ απαιτώντας να δοθεί αμέσως λύση στο πρόβλημα.
Η πρόταση είναι να επιτραπούν και να λειτουργήσει ειδικό σύστημα ραντεβού για την έκδοση των ενημεροτήτων μέχρι να ηλεκτρονικοποιηθεί όλη η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: