Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Έρχεται νέος φόρος για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης

Έρχεται νέος φόρος για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης


Του Σπύρου Δημητρέλη
Την επιβολή νέου "πράσινου" φόρους για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της πρόταση για το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την έξοδο και ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την οικονομική κρίση του κορονοϊού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή ενός σχετικού φόρου.
Ο φόρος θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  ένα από τα μέσα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού θα αντληθούν από τις αγορές τα ποσά που θα αποτελέσουν το ταμείο ανάκαμψης το οποίο με τη μορφή δανείων αλλά και επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος για το ταμείο ανάκαμψης εξετάζεται να επιβληθεί:
- σε πλαστικά μιας χρήσης
- τον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει κάθε κράτος μέλος
- τις μεγάλες και εμβληματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και μέσω περίπλοκων φορολογικών διευθετήσεων μειώνουν τη φορολόγησή τους
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης θα είναι μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα που προτείνει επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη οι οποίες δεν εγγράφονται στο δημόσιο χρέος και δανείων που εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.
Το ταμείο θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ποσό τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι θα διατεθούν για την χρηματοδότηση επενδύσεων στα πρότυπα του ΕΣΠΑ. Υποχρέωση των κρατών μελών θα είναι να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: