Την κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή
Έκπτωση φόρου 30% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% λόγω της πανδημίας.Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έχασαν το 40% του ενοικίου του κατ’ εντολή του κράτους, θα τύχουν έκπτωση φόρου, ίση με το 20% του 60% του ενοικίου που εισέπραξαν.
Όπως περιγράφει το naftemporiki.gr.ένας ιδιοκτήτης εισέπραττε ενοίκιο 1.000 ευρώ. Με την έκπτωση 40% εισέπραξε τελικά 600 ευρώ. Επομένως έχασε 400 ευρώ. Με βάση τη διάταξη το δημόσιο θα του παράσχει έκπτωση φόρου 120 ευρώ ή 20% σε φορολογικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν από τις 31/7/2020 και μετά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με ποσά ή δόσεις του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος.
Στην ίδια τροπολογία, επικυρώνεται η αναστολή πληρωμής ή η έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, δίνεται παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου για τη πληρωμή των φόρων Μαΐου και έως το τέλος Οκτωβρίου για τους φόρους Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.
Όσον αφορά τους δικαιούχους έκπτωσης ενοικίου, στην τροπολογία προβλέπεται η επέκταση της μείωσης του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις και στα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από την εστία τους μέχρι και τον Ιούνιο. Δικαίωμα έκπτωση ενοικίου έχουν και τα ενοίκια των ναυτικών.

Τα «αγκάθια»

Ωστόσο, όπως γράφει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, πολλοί από αυτούς θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημίες που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Στο σημείο αυτό οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα:
1. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Από την κυβέρνηση αναφέρουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν –μερικώς– για το 40% που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν.
2. Πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο εισέπραξε δύο ενοίκια που αφορούν τα μισθώματα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες απορούν που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που είναι όλα κατατεθειμένα στο Taxisnet, όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.
Οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να υποβάλουν το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Διαφορετικά, τα αποδεικτικά δεν θα αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση. Επίσης, δεν πληρώνουν όλοι οι ενοικιαστές μέσω τράπεζας. Αλλοι ενοικιαστές πληρώνουν μετρητά, άλλοι στην τράπεζα και άλλοι με την εξαμηνία ή με τη σεζόν, με επιταγές.