Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Γ. Καββαθάς: Να επιδοτηθεί 100% η ασφάλιση στον επισιτισμό Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2020 09:29

Tην πεποίθηση πως πρέπει να επιδοτηθεί 100% η ασφάλιση στον επισιτισμό, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Γιώργος Καββαθάς.


Ο κ. Καββαθάς, αναφέρθηκε στην εστίαση που πλήττεται λόγω του lockdown, υποστηρίζοντας πως , η εστίαση πρέπει να ανοίξει, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Χρειάζεται να ανοίξει μέσω μιας  γενναίας επιδότησης που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις, χρειάζονται μειώσεις στο ασφαλιστικό κόστος για να μην χαθούν θέσεις εργασίας.



 

“Καλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αλλά όχι αρκετά” τόνισε ο κ. Γιώργος Καββαθάς για τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου με τα «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τις κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» . Ωστόσο υπάρχουν κάποια άρθρα που λόγω της πρωτοφανούς δυσμενούς συγκυρίας προκαλούν προβληματισμό επισκιάζοντας συνολικά το νομοσχέδιο.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά: ” Με το άρθρο αυτό μειώνονται κατά 3 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για το έτος 2021.Θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία αυτή η μείωση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. Προδιαγραφεί επίσης την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Από την μια μεριά οι πόροι που μειώνονται σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα στους πόρους για τα επιδόματα ανεργίας όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%. Από την άλλη μεριά μειώνονται οι συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης κλπ) κατά 65%, που είναι αναγκαίοι τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης με την χρηματοδότηση προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας, όσο και για την μετά Covid-19 περίοδο όπου θα χρειαστεί να υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιαίτερα για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που δημιουργεί η επιτάχυνση λόγω της υγειονομικής κρίσης εισαγωγής νέων τεχνολογιών και ψηφιακών διαδικασιών σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Από την στιγμή μάλιστα που το μέτρο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα, θα ισχύσει δηλαδή μόνο για το 2021, θα ήταν προτιμότερο αυτό το 3% να καλυπτόταν οριζόντια μέσα από την χρηματοδότηση που παρέχει το πρόγραμμα SURE ή από τον κρατικό προϋπολογισμό.”


Ακούστε τον κ. Καββαθά:

προϋπολογισμό.”

Ακούστε τον κ. Καββαθά:

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: