Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Σκυλακάκης: «Πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης» Αγγελική Βελεσιώτη

 «Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν στα μέσα του επόμενου χρόνου, αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε έργα με δικό μας κίνδυνο και πόρους», σχολίασε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν Eurobank και Grant Thornton


Την πρόθεση της κυβέρνησης να… απαλλάξει το κράτος από την εξέταση των business plans που θα αιτηθούν δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναθέτοντας την δουλειά σε τρίτους, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει προχρηματοδότηση από τις αρχές του 2021.

«Στα δάνεια θα πιστοποιήσουμε σοβαρούς και με υψηλό κύρος ιδιώτες συμβούλους για να κάνουν την πιστοποίηση της επιλεξιμότητας. Ο όρος για να εκταμιεύσουμε το δάνειο δεν θα είναι η εξέταση από το κράτος του επιχειρηματικού σχεδίου, διότι θεωρούμε ότι ιστορικά το κράτος ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσαν Eurobank και Grant Thornton εν όψει των Βραβείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», με θέµα: «Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», για να προσθέσει: «Θα βασιστούμε στο να υπάρχει τρίτος παίκτης, ο οποίος θα βάλει κεφάλαια ασχέτως του επενδυτή. Έστω, δηλαδή, ότι ο επενδυτής θα βάλει 20% ίδια κεφάλαια και εμείς 40%, αναζητούμε έναν τρίτο εταίρο, ο οποίος με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις θα συμπληρώσει το ποσοστό. Αναζητούμε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι να πάρουν επιδοτήσεις. Υπάρχει ένα «βουνό» επενδύσεων που περιμένουν να γίνουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η Ελλάδα έχει υποβάλλει το προσχέδιο και βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εμβαθύνει την εξέτασή του και να προχωρήσει κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. «Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν στα μέσα του επόμενου χρόνου, αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε έργα με δικό μας κίνδυνο και πόρους, με την βεβαιότητα ότι όποια στιγμή και να πάρουμε τα χρήματα – ένα μεγάλο τους κομμάτι θα είναι προκαταβολή – θα έχουμε ήδη κάνει ένα μέρος απορρόφησής τους στη διάρκεια του α’ εξαμήνου», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο ίδιος τόνισε πως θα υπάρξει παρακολούθηση της πορείας των δανείων. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να τα έχουμε υπό μία τρίτη ουδέτερη αξιολόγηση, να είναι rating, έτσι ώστε να φαίνεται η βιωσιμότητά τους ανά πάσα στιγμή, για να μπορέσουμε να εξηγούμε στους διεθνείς ομολογιούχους ότι αυτό το τμήμα του χρέους έχουν μία καλή βαθμολογία και, άρα, τα χρήματα θα επιστραφούν. Θα φτιάξουμε έναν μηχανισμό παρακολούθησης για λόγους δημοσίους χρέους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διαφορές που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης με τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε: «Ο λόγος που πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό είναι καταρχήν ότι έχει πολύ ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες. Δηλαδή, πρέπει να πάρουμε τα χρήματα και να τα δαπανήσουμε με επιτυχία μέχρι τον Ιούλιο του 2026 (ένα ΕΣΠΑ από την ώρα που ξεκινά θέλει μία 10ετία για να κλείσει, ενώ αυτό θα ξεκινήσει στην ουσία αργά την άνοιξη του 2021 και θα έχει περίπου πέντε χρόνια). Επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να κινητοποιήσουμε πολλαπλάσιους ιδιωτικούς πόρους. Θα χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις που θα προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, με δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ, χαμηλότοκα. Η κινητοποίηση δεν μένει στα δάνεια, αντίστοιχη θα προσπαθήσουμε να είναι και στις δημόσιες επενδύσεις».

Και συνέχισε: «Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συνδυάζει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις. Έχουμε για παράδειγμα τα δημόσια έργα, τα οποία συνοδεύονται και από ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε αποτελεσματικότερα τα χρήματα. Σοβαρές επενδύσεις θα γίνουν και στον τομέα της υγείας, το ΕΣΥ. Εκεί θα έχουμε και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς ή η εισαγωγή εκτεταμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι θα επιδιώξει η ελληνική οικονομία να μετακινηθεί προς ένα παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, με μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχείρησης. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες οικονομίες κλίμακος, για να είναι πιο παραγωγική και χρειάζεται και πολύ περισσότερη εξωστρέφεια.

Καραβίας: «Αποεπένδυση ύψους 100 δισ. ευρώ σε μία 10ετία»

Στην βαθιά 10ετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και η οποία είχε ως συνέπεια μία τεράστια αποεπένδυση εστίασε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα έχασε περίπου 100 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2009», τόνισε, για να προσθέσει: «Από την άλλη πλευρά, σήμερα έχουμε πόρους που ποτέ στον παρελθόν δεν είχαμε σε τόσο μεγάλο μέγεθος και είναι τεράστια ευκαιρία για να καλύψουμε αυτή την αποεπένδυση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της κυβέρνησης είναι τα 13 δισ. ευρώ δάνεια να πάνε σε ιδιωτικές επενδύσεις για να κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 25 με 30 δισ. ευρώ. «Προϋπόθεση είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση και τουλάχιστον το 50% της επένδυσης να καλυφθεί είτε από ίδια κεφάλαια του επιχειρηματία είτε από ένα τραπεζικό ίδρυμα είτε άλλον φορέα. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι ο πιο συχνός φορές, ο οποίος θα παρέχει την επιπλέον χρηματοδότηση. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εργαστούν εντατικά με τις τράπεζες, έτσι ώστε να ορίσουν ποιο είναι το ποσό της ίδια συμμετοχής που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%, των τραπεζών περίπου 30% – 40%, έτσι ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από το Δημόσιο. Ο τρίτος παράγοντας στις περισσότερες περιπτώσεις εικάζω ότι θα είναι κάποια τράπεζα ή χρηματοοικονομικός φορέας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», εξήγησε και πρόσθεσε: «Το έργο θα πρέπει να είναι βιώσιμο με βάση τραπεζικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς χρειαζόμαστε κάποιες διευκρινήσεις από την κυβέρνηση, όπως ποιοι θα είναι οι όροι του δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης (επιτόκιο, διάρκεια), ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί τα ποσά και ποια θα είναι τα είδη των επενδύσεων που θα μπορούν να ενταχθούν. Προσωπική μου άποψη είναι πως σίγουρα κάποια ποσά θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Άρα, κάποια από τα κεφάλαια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Ο επικεφαλής της Eurobank επανέλαβε πως οι τράπεζες δεν ψάχνουν την επάρκεια κεφαλαίων, αλλά τα σχέδια που θα τα απορροφήσουν. «Υπάρχουν ώριμα σχέδια, ορισμένα είναι σε εξέλιξη (Ελληνικό, ενέργεια, ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία). Επίσης, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης είναι έτοιμα προς υποβολή 15 έργα. Σίγουρα θα χρειαστούμε έργα και δεν είναι σύμμαχός μας ο χρόνος», κατέληξε, επικροτώντας την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει μία προχρηματοδότηση από τις αρχές του 2021.

Καζάς: «Κρίσιμη παράμετρος το up scaling των ελληνικών επιχειρήσεων»

Ως κρίσιμη παράμετρο χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλης Καζάς, το up scaling των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, για τις οποίες χρειάζονται πιο στοχευμένα κίνητρα: α) Το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, με κάτω από 250 άτομα. Το 48% εξ αυτών απασχολεί λιγότερα από εννέα άτομα. Η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα αυτών είναι πάρα πολύ χαμηλή. Άρα, πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, β) ο πρωτογενής τομέας. Υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός και εξάρτηση από επιδοτήσεις και γ) η ελληνική βιομηχανία, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια. Σήμερα τα βιομηχανικά προιόντα έχουν 9,5% ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ έναντι 38,2% στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ο κ. Καζάς ανέφερε πως αυτό αφορά τη δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία και βασίζεται σε πέντε πυλώνες. «Για το επίμαχο project έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους, 5,1 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα φτάσουν τα εννέα δις. ευρώ εάν συμπεριλάβουμε και των ιδιωτικών τοποθετήσεων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: