Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα "ψιλά" γράμματα της ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο


Τα "ψιλά" γράμματα της ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Δώρον άδωρον είναι για πολλούς οφειλέτες τους δημοσίου η νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία: πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, απώλεια της ρύθμισης με πολύ μεγάλη ευκολία και δυνατότητα της εφορίας να προχωρά σε κατασχέσεις εναντίον του οφειλέτη ακόμη και αν αυτός είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων! Πρόκειται για μερικά από τα "ψιλά" γράμματα του φορολογικού τμήματος του πολυνομοσχεδίου το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα «ψιλά γράμματα» του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής:

- για να χορηγηθεί η ρύθμιση σε έναν οφειλέτη πρέπει αυτός να μπορεί να αποδείξει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τη μηνιαία δόση. Έτσι όσοι δεν έχουν εισόδημα δεν μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Αν διαθέτουν για παράδειγμα κάποια αποταμίευση θα πρέπει να την αποκαλύψουν στην εφορία αναλαμβάνοντας όμως τον κίνδυνο η εφορία να κινηθεί προκειμένου να κατασχέσει τις καταθέσεις αυτές για την αποπληρωμή της οφειλής.

- για να δοθεί η ρύθμιση στον οφειλέτη πρέπει να είναι «τύπος και υπογραμμός» τόσο πριν τη ρύθμιση όσο και μετά από αυτήν. Έτσι θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίες 5ετίας αλλά και στο εξής θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής σε όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος είναι τυπικός στην αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης αλλά δεν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος τότε χάνει και τη ρύθμιση και το σύνολο του ποσού γίνεται απαιτητό.

- ακόμη και αν ο οφειλέτης είναι τυπικός στην αποπληρωμή των δόσεων που τους έχουν χορηγηθεί αυτό δεν σημαίνει και ότι γλίτωσε τα περιουσιακά του στοιχεία ή τα εισοδήματά τους από τις κατασχέσεις της εφορίας. Η εφορία διατηρεί το δικαίωμα, εφόσον η οφειλή δεν είναι εξασφαλισμένη (π.χ. με υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων) να προχωρήσει σε λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις εισοδημάτων εις χείρας τρίτων).

- για τα φυσικά πρόσωπα (μη επιτηδευματίες) που χρωστούν έως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός δόσεων. Ωστόσο, δεν γλιτώνουν με τη ρύθμιση του χρέους τους ούτε ένα ευρώ από προσαυξήσεις καθώς το σύνολο της οφειλής τους (αρχική οφειλή και προσαυξήσεις) «τοκίζονται» με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

- το πολυνομοσχέδιο αφήνει ανοικτό το παράθυρο για ρύθμιση χρεών έως το τέλος Ιουνίου με βάση την υφιστάμενη μόνιμη ρύθμιση που θεσπίστηκε το 1998. Με βάση αυτή τη ρύθμιση δίνονται με σχετική ευκολία 15 έως 20 δόσεις.

spiros.dimitrelis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: