Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Παζάρι ΥΠΟΙΚ-τραπεζών για χορήγηση «φοροδανείων»


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Παζάρι ΥΠΟΙΚ-τραπεζών για χορήγηση «φοροδανείων»
Με το που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το νέο χαράτσι της ΔΕΗ, ξεκίνησαν και οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας στους εκατοντάδες χιλιάδες «φορόπληκτους».
Γράφει:  
Προς το παρόν, συμφωνία δεν έχει επέλθει καθώς οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ωστόσο, από το τέλος Ιουνίου και μετά, αναμένεται να βγουν στην αγορά τα νέου τύπου «φοροδάνεια» τα οποία θα απευθύνονται σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το βάρος που φορτώνουν στους φορολογούμενους είναι πολύ μεγάλο και ελάχιστοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
1. Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και το τέλος του 2012, θα πρέπει να εισπραχτούν –με τη βοήθεια και της ρύθμισης- 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτά, έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα περίπου 500 εκατ. ευρώ άρα απομένουν περίπου 1,4 δις. ευρώ
2. Για να ενταχθεί όμως κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει προηγουμένως να πληρώσει τα νέα χρέη του 2013 τα οποία έχουν φτάσει αισίως στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα φρέσκα χρέη, ρυθμίζονται το πολύ σε 12 δόσεις ενώ υπάρχει bonus διαγραφής του 50% των προσαυξήσεων σε όσους πληρώσουν εφάπαξ.
3. Εν τω μεταξύ θα σταλούν τα εκκαθαριστικά του 2013 με τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρεις διμηνιαίες δόσεις) αλλά και το χαράτσι της ΔΕΗ που θα μας φορτώσει με επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ (θα πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις).
4. Μέσα στο καλοκαίρι θα ταχυδρομηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 τα οποία θα πληρωθούν σε επτά μηνιαίες δόσεις
Τι θα λανσάρουν οι τράπεζες;
1. «Χρεοδάνεια» τα οποία θα επιτρέπουν σε όποιον θέλει να τακτοποιήσει τις φρέσκες οφειλές (δηλαδή αυτές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1/1/2013) να εμφανιστεί ότι πληρώνει εφάπαξ κερδίζοντας το 50% των προσαυξήσεων. Στη συνέχεια βέβαια, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις στην τράπεζα
2. Δάνεια για τη φορολογία εισοδήματος. Εμφανίστηκαν και πέρυσι. Κυρίως η Εθνική, επέτρεψε στους φορολογούμενους να πληρώνουν την κάθε δόση της εφορίας σε έως και 9 μηνιαίες δόσεις παρατείνοντας έτσι την αποπληρωμή του φόρου ακόμη και για 18 μήνες. Αντίστοιχα προγράμματα αναμένεται να εμφανιστούν και για τον διπλό ΦΑΠ
3. Δάνεια για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ οι οποίοι θα έρχονται φουσκωμένοι με το χαράτσι της ΔΕΗ έως και το Μάιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: