Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΦΑΠ(Α) σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 09:22

ΦΑΠ(Α) σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
ΦΑΠ(Α) σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Άλλο ένα πλήγμα στα άδεια ταμεία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, επιφέρει η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ. Με το επιχείρημα ότι ο φόρος αποτελεί έσοδο του κράτους και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ως κεφάλαιο κίνησης, η κυβέρνηση περιορίζει τις δόσεις καταβολής του φόρου από τρεις σε δύο ενώ καταργεί τις εκπτώσεις που γίνονταν μέχρι σήμερα στη βεβαίωση του φόρου ύστερα από έλεγχο.
Γράφει:  
Σε μια χώρα όπου ο φόρος θα πληρωνόταν κανονικά και στην ώρα του, μια τέτοια αλλαγή θα θεωρούνταν επιβεβλημένη. Σε μια χώρα που οι συναλλαγές παραμένουν απλήρωτες ή καλύπτονται από μεταχρονολογημένες επιταγές το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται από τώρα δεδομένο: νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Τι αλλάζει στην πράξη;
Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών –αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα βεβαιώνεται- ακόμη και αν δεν πληρωθεί τουλάχιστον το 40% του ποσού όπως ισχύει σήμερα. Αυτό που εμφανίζεται ως διευκόλυνση (θα πληρώνουμε μόνο 10 ευρώ για την υποβολή της δήλωσης), στην πραγματικότητα δεν είναι. Η σύγκριση το αποδεικνύει:
1. Σήμερα πληρώνουμε το 40% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης, το 30% στο τέλος του επόμενου μήνα και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του μεθεπόμενου μήνα. Για τη διευκόλυνση των δύο επιπλέον δόσεων, επιβαρυνόμαστε με προσαύξηση 2%
2. Με το νέο σύστημα θα κάνουμε τη δήλωση και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, θα πρέπει να πληρώνουμε το 50% του φόρου. Το υπόλοιπο 50% θα πληρώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα ενώ γι’ αυτή τη δεύτερη δόση, πάλι θα υπάρχει προσαύξηση 2%.
Τι γίνεται λοιπόν στην πραγματικότητα; Η πληρωμή του φόρου –για όσους πληρώνουν γιατί όπως έγραψε και χθες η fmvoice.gr η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεν κάνουν καν δήλωση- έρχεται πιο κοντά κατά έναν μήνα.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Όποιος δεν έκανε δήλωση, έπρεπε να υποστεί τη διαδικασία του προσωρινού ελέγχου. Αυτό «κόστιζε» και στο υπουργείο Οικονομικών σε εργατοώρες ενώ καθυστερούσε και τη διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων ποσών. Όταν πραγματοποιούνταν ο έλεγχος, ο φορολογούμενος είχε μια σειρά από «διευκολύνσεις»: μείωση των προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε δόσεις. Τι μας λέει τώρα η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου;
«Προβλέπεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος κατά το συμβιβασμό, καθώς και ότι δεν θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του κύριου και πρόσθετου φόρου, τόσο στην περίπτωση επίτευξης συμβιβασμού μετά την καταβολή του 1/5, όσο και στην περίπτωση που ασκηθεί προσφυγή, ή παρέλθει άπρακτη η προθεσμία άσκησης προσφυγής. Επίσης προβλέπεται ότι ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση έλεγχο δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το ν. 2648/1998 περί διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών και κάθε άλλης ισχύουσας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Για όποιους σκεφτούν να πουν μπράβο στο υπουργείο Οικονομικών που βάζει τάξη, να ενισχύσουμε λίγο περισσότερο τον προβληματισμό τους; Ο νέος κώδικας βιβλίων και στοιχείων (θέλετε φορολογικών συναλλαγών, κανένα πρόβλημα) ορίζει ότι το τιμολόγιο πρέπει να εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας, όχι με την πληρωμή της. Με την έκδοση του τιμολογίου, γεννάται και η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ (ανά μήνα για τις μεγάλες εταιρείες ή ανά τρίμηνο για τις μικρότερες). Τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις συναλλαγών για τις οποίες δεν έχει πληρωθεί ο φόρος;
Όλοι στα ληξιπρόθεσμα και στις προσαυξήσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: