Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Τέρμα τα γκάζια» για τη... hitech ρύθμιση χρεών


Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 11:43

«Τέρμα τα γκάζια» για τη... hitech ρύθμιση χρεών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
«Τέρμα τα γκάζια» για τη... hitech ρύθμιση χρεών
Πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιούνται από χθες στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα στηριχτεί στο «μοντέλο» των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, θα αναπτυχθεί ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα επιτρέπει στον οφειλέτη να διεκπεραιώνει τη διαδικασία ακόμη και μέσω internet.
Γράφει:  
Ακόμη και οι πληρωμές θα γίνονται online καθώς για τον κάθε οφειλέτη θα εκδίδεται «ταυτότητα πληρωμής» η οποία θα τον ακολουθεί μέχρι και την αποπληρωμή της οφειλής.
Μέσω της εφαρμογής θα γίνεται και ο έλεγχος για την τήρηση των αυστηρών προϋποθέσεων που τέθηκαν με τον νόμο για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Δηλαδή θα ελέγχεται:
1. Αν ο οφειλέτης έχει οφειλές και μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και αν ναι, αν τις έχει ρυθμίσει ή όχι
2. Αν πληρώνεται κανονικά η κάθε δόση
3. Αν χρεώνονται οι προσαυξήσεις (ναι η ρύθμιση θα χρεώνει τον οφειλέτη με τόκους 8,75% σε ετήσια βάση)
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει η ρύθμιση να έχει ενεργοποιηθεί μετά τον Μάιο καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Οι μνημονιακές απαιτήσεις –να συλλέξουμε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα που έχουν συσσωρευτεί μέχρι 31/12/2012 και το 24,5% των οφειλών που προκύπτουν μέσα στο 2013- παραμένουν και χωρίς τη ρύθμιση (έστω και με αυτές τις αυστηρές προϋποθέσεις που πρακτικά θα πετάξουν έξω εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες) δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.
Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα χρέη θα γίνει με εσωτερικές διαδικασίες και δεν υπάρξει διαγωνισμός ενώ η υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: