Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Σκυταλοδρομία δόσεων για χρέη και ακίνητα...


ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ

Σκυταλοδρομία δόσεων για χρέη και ακίνητα...

Στον αστερισμό των... δόσεων μπαίνουν άμεσα οι οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξοφλήσουν τους απανωτούς φόρους (ΕΕΤΑ και ΦΑΠ).

Μετά την 30ή Ιουνίου και για κάθε μήνα που αργεί ο οφειλέτης να υπαχθεί στη ρύθμιση χάνει και μία δόση.
Μετά την 30ή Ιουνίου και για κάθε μήνα που αργεί ο οφειλέτης να υπαχθεί στη ρύθμιση χάνει και μία δόση.
Από την ερχόμενη Τετάρτη και έως τις 30 Ιουνίου... τρέχουν οι ημερομηνίες-κλειδιά για τους φορολογουμένους.
Για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία η ημερομηνία-κλειδί είναι η 30ή Ιουνίου. Κι αυτό καθώς από την επομένη οι οφειλέτες χάνουν το πλεονέκτημα των 48 δόσεων και για κάθε μήνα που αργούν να υπαχθούν χάνουν και μία δόση.
Η ημερομηνία-κλειδί για την καταβολή του τέλους ακινήτων για το 2013 είναι η 1η Μαΐου. Οπως ορίζει η διάταξη, φόρο θα καταβάλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ηλεκροδοτούνταν από τη ΔΕΗ μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ετσι βάζει φραγμό σε τυχόν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο να απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους. Οι λογαριασμοί ρεύματος με το τέλος θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνιο.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου να υποβάλουν αίτημα στους αρμόδιους δήμους για διόρθωση των λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Κάθε υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή από την 1.1.2013 επιβα­ρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολο­γίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
Κάθε υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή από την 1.1.2013 επιβα­ρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολο­γίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
Οι δήμοι, αφού ελέγξουν τα στοιχεία, προβαίνουν σε διόρθωσή τους και αποστέλουν τη σχετική κατάσταση στη ΔΕΗ μέχρι τις 31 Μαΐου. Εάν διαπιστωθεί ότι με υπαιτιότητα των δήμων έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό του ύψους του τέλους είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, οι δήμοι θα χρεωθούν το λάθος και ανάλογα με την περίπτωση είτε θα επιστρέψουν στον ιδιώτη τυχόν επιπλέον ποσό για το τέλος, είτε θα καταβάλουν στο Δημόσιο τη διαφορά επί του φόρου.
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ 2011 και 2012 (αποπληρωμή σε 7 δόσεις) και θα ακολουθήσει για τον ΦΑΠ του 2013 (σε 4 δόσεις).
Εκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων
Πληρωμές μέσω ΔΕΗ ή στην Εφορία
Αν το τέλος δεν καταβληθεί στη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση αποστέλλεται στη ΓΓΠΣ η οποία βεβαιώνει το οφειλόμενο τέλος και η Εφορία στη συνέχεια κινεί τις διαδικασίες εναντίον του οφειλέτη για την αναγκαστική είσπραξη.
  • Δύο σε ένα 
    Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σε 7 μηνιαίες δόσεις τον ΦΑΠ για τα έτη 2011-2012 με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • 100 των... 50 ευρώ
    Για τις οφειλές σε Ταμεία έως 5.000 ευρώ οι δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορεί να φθάσουν μέχρι τις 100, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.
1 Εκπτωση 15% και αύξηση έως 100% όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές
Απανωτά θα είναι τα... χτυπήματα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γιατί μπορεί το τέλος ακινήτων να είναι μειωμένο 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά πολλοί εξ αυτών θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τρεις χρονιές (2011, 2012 και 2013). Πιο αναλυτικά:
?Το «χαράτσι» του 2013 στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο μετονομάζεται σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και θα αρχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τον Ιούνιο, θα είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κατά 15%.
Το τέλος επιβάλλεται και στις μη αποπερατωμένες ηλεκτροδοτούμενες οικοδομές, καθώς και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Επίσης θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το ΕΕΤΗΔΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Μέχρι πέρυσι πλήρωναν όλοι οι ιδιοκτήτες 3 ευρώ το τ.μ. και φέτος μπορεί να φθάσει και τα 6 ευρώ, καθώς λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή του δήμου.
?Παράλληλα φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σε 7 μηνιαίες δόσεις τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011-2012 με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ. Για τον ΦΑΠ του 2013 με αλλαγή της τελευταίας στιγμής οι δόσεις περιορίζονται σε 4.
Ειδικότερα:
  • Το ΕΕΤΑ θα πληρώσουν όσοι κατείχαν κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ακίνητα τα οποία ηλεκτροδοτούνταν την 1η Μαΐου 2013.
  • Οι λογαριασμοί ρεύματος με το ΕΕΤΑ του 2013 θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνιο.
  • Η εξόφληση του τέλους θα πρέπει να γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2014.
Από το τέλος εξαιρούνται:
  • Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού.
  • Ανεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.
  • Για να εξαιρεθεί κάποιος από το τέλος πρέπει η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2012 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ., και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
2 Με το χρονόμετρο στο χέρι η Εφορία, πιο ευέλικτα τα ασφαλιστικά ταμεία
Αυστηρή για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία και ευέλικτη για όσους οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία είναι η κοινή αλλά με σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις ρύθμιση η οποία εισάγεται με το πολυνομοσχέδιο.
Για τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012, υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε απεριόριστο αριθμό δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες. Ωστόσο, οι όροι υπαγωγής και παραμονής στη ρύθμιση είναι πάρα πολύ αυστηροί.
Η Εφορία θα ζητά από τους οφειλέτες την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαιτούν την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από το 2013 και μετά.
Αντίθετα για τις οφειλές σε Ταμεία έως 5.000 ευρώ οι δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορεί να φθάσουν μέχρι τις 100, χωρίς το... χαρτοβασίλειο των δικαιολογητικών με ελάχιστο μηνιαίο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.
Τώρα όσον αφορά ποσά άνω των 5.000 ευρώ τόσο για Εφορίες όσο και για Ταμεία για τις επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:
  • Στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31-12-2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
  • Ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30.6.2013.
  • Κατ' εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2012 οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ. ή τα τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του, αλλά μπορεί να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.
  • Το Δημόσιο μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του, ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: