Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Παράταση έως τον Αύγουστο για δήλωση αγροτεμαχίων


Έντυπη Έκδοση 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Παράταση έως τον Αύγουστο για δήλωση αγροτεμαχίων

Η επιτροπή δεν γνωρίζει πόσα έσοδα μπορούν να αποφέρουν τα εκτός σχεδίου, αφού δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσα είναι
Ο μηχανισμός φορολόγησης των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων παραμένει ο άγνωστος «χ» στην εξίσωση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διακομματική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να ετοιμάσει το νέο φόρο προσανατολίζεται να μεταθέσει την τελική ημερομηνία υποβολής του Ε9 στις 31 Αυγούστου από τις 30 Ιουνίου που είναι σήμερα, ώστε να προλάβουν όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είτε να τα δηλώσουν είτε να διορθώσουν τα λάθη που υπάρχουν.
Το πρόβλημα δεν είναι το πόσα είναι τα αγροτεμάχια, αλλά και το πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕΤο πρόβλημα δεν είναι το πόσα είναι τα αγροτεμάχια, αλλά και το πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕΕως τότε ο νόμος θα ετοιμαστεί βάσει των στοιχείων που έχουν συμπληρώσει οι αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με τις νέες δηλώσεις Ε9 που θα κατατεθούν έως τον Αύγουστο. Η καθυστέρηση όμως της ολοκλήρωσης της βάσης δεδομένων με τα αγροτεμάχια προκαλεί στην πραγματικότητα πρόβλημα και στην ολοκλήρωση του νέου φόρου, καθώς η επιτροπή δεν γνωρίζει πόσα έσοδα μπορούν να αποφέρουν στα κρατικά ταμεία τα εκτός σχεδίου, αφού δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσα είναι στο σύνολό τους. Προβληματισμός υπάρχει και στο κατά πόσον τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακριβή.
Το δεύτερο βασικό ζήτημα που εξετάζει η επιτροπή είναι ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Η επιτροπή εξετάζει η φορολόγησή τους να γίνει είτε βάσει της αξίας τους είτε βάσει της έκτασής τους, σε συνδυασμό με συντελεστές προσαύξησης επί της αξίας του αγροτεμαχίου.
Εχοντας μόνο δεδομένο το τελικό αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να φέρει ο νέος φόρος, που είναι έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, η επιτροπή εξετάζει δύο σενάρια για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που βασίζονται σε διαφορετικά αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν από την καταγραφή των εκτός σχεδίου. Ομως δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα πόσο μπορεί να περιοριστεί η επιβάρυνση σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως και το αν θα υπάρξει αφορολόγητο στο νέο φόρο. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: