Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων - Πως θα υπολογίζεται [πίνακες]

Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων - Πως θα υπολογίζετιαι [πίνακες]

Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων - Πως θα υπολογίζεται [πίνακες]

07.12.2013 08:39

Mικρότερος κατά 4% έως 21% σε σχέση με το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα είναι ο ενιαίος φόρος που επιβάλλεται στα κτίσματα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης. Συνολικά υπάρχουν 12 φορολογικά κλιμάκια.
Οι βοηθητικοί χώροι θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου.
Για τα διατηρητέα και απαλλοτριωμένα ακίνητα προβλέπεται έκπτωση 60%, ενώ για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται 40%.
Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, αχυρώνες κ.λπ.).
Οικόπεδα εντός σχεδίου
Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα με κλίμακα με 25 κλιμάκια. Σε σχέση με το σχέδιο που είχε δοθεί προς διαβούλευση επέρχεται μείωση της επιβάρυνσης σε ποσοστό έως 90%.
Αγροτεμάχια
Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, ο φόρος θα αυξομειώνεται με διάφορους συντελεστές όπως:
  • συντελεστή θέσης από 1 έως 3
  • άρδευσης 1,1
  • χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για βοσκότοπους, 2 για καλλιέργειες, 5 για λατομεία και για εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων
Συμπληρωματικός φόρος
Θα επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Απαλλαγές - Εκπτώσεις
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.








Πηγή: Ολες οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων - Πως θα υπολογίζεται [πίνακες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/133892#ixzz2msTh6cie



Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων [αναλυτικοί πίνακες]

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων [αναλυτικοί πίνακες]

08.12.2013 11:18
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων για το 2014 που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών, σε σχέση με το ακριβό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί, ενώ ο φόρος θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερος για εκείνους που κατέχουν μόνο κατοικίες σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα.
Προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι διαθέτουν, εκτός από κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια δεν αποκλείεται να καταβάλουν υψηλότερους φόρους.
Προβλέπονται, ακόμα, εκπτώσεις 40-60% για κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα και απαλλοτριωμένα), καθώς και για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, αλλά και για απαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους και ανάπηρους.
Ο φόρος μειώνεται στο ήμισυ για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Αναλυτικά οι πίνακες που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής»:



Πηγή: Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων [αναλυτικοί πίνακες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133983#ixzz2msU23w5c

Δεν υπάρχουν σχόλια: