Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Προστασία ενός έτους για τους πλειστηριασμούς, αλλά για λίγους...

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 08:09

Προστασία ενός έτους για τους πλειστηριασμούς, αλλά για λίγους...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Προστασία ενός έτους για τους πλειστηριασμούς, αλλά για λίγους...
Δώδεκα μήνες μερικής προστασίας από τους πλειστηριασμούς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα με όσα αυτό συνεπάγεται.
Γράφει:  
Μετά τη χθεσινή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζεται για ετήσια θωράκιση, εφόσον βεβαίως υπάρξει συνολική συμφωνία. Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, το καθεστώς που θα συμφωνηθεί θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και θα περιλαμβάνει περισσότερα κριτήρια, πέραν της αντικειμενικής αξίας.
Από 1ης Ιανουαρίου 2015, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα εφαρμοστεί μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων υπερχρέωσης, με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, στο οποίο περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των αποδεκτών ορίων διαβίωσης και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν, καθώς ακόμη και άν η τρόικα επιμείνει στην εισαγωγή και εισοδηματικών κριτηρίων, τότε έχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ διαθέτουν κύρια κατοικία μέσης αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 120.000 ευρώ. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα δέχθηκε ορισμένες πτυχές των αιτημάτων, χωρίς να υπάρχει όμως συμφωνία και χωρίς να γνωστοποιούνται λεπτομέρειες. Στο τελικό πακέτο συμφωνίας για το καθεστώς των πλειστηριασμών, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται:
1. Η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης αλλά και της εξωδικαστικής διαδικασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από προσφυγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).
Η διαδικασία της διαμεσολάβησης έχει θεσμοθετηθεί, αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί και πρόκειται άμεσα (από τον Ιανουάριο κιόλας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης), να γίνει υποχρεωτική, ώστε να προηγείται κάθε προσφυγής στα Ειρηνοδικεία. 
Η μεταβολή αυτή, όπως εκτιμούν καταναλωτικές οργανώσεις, είναι θετική, στο βαθμό που μπορεί να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια όπου ήδη εκκρεμούν πάνω από 72.000 αιτήσεις ρύθμισης χρεών, ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ανασταλτικά και αποτρεπτικά αν οι τράπεζες δεν θελήσουν να συνεργαστούν και απλά καθυστερούν στη διαμεσολάβηση, όπως είχε παρατηρηθεί στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη (που ήταν υποχρεωτική η προδικαστική διαδικασία συμβιβασμού).
2. Η μη ανανέωση της ισχύος του λεγόμενου νόμου Παπαθανασίου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί όλων των ακινήτων και όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, εφόσον η οφειλή σε πιστωτικό ίδρυμα δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 
3. Η διατήρηση της διαδικασίας του νόμου Κατσέλη, για την προσφυγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στα Ειρηνοδικεία με στόχο τη ρύθμιση ή και τη διαγραφή μέρους του χρέους τους προς τις τράπεζες,
4. Η αναπροσαρμογή των κριτηρίων με βάση τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για άγαμο ή τις 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr το οικονομικό επιτελείο προτείνει τον εξορθολογισμό των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην περιοχή πλησίον των 150.000 ευρώ με 200.000 ευρώ (μια μέση τιμή των 180.000 ευρώ θεωρείται ρεαλιστική προσέγγιση).
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών θα παραμείνει σε καθεστώς προστασίας. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2012 της ΕΛΣΤΑΤ, 3 στους 4 δανειολήπτες διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 154.000 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (94 %) δεν ξεπερνά τις 205.000 ευρώ και αυτό το ποσό, θεωρείται από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ως το «ταβάνι» για την διαπραγμάτευση. 
Σε κάθε περίπτωση, η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 20 Δεκεμβρίου, που η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: