ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Κλείνουν πονηρά "παράθυρα" του "πόθεν έσχες"
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Κλείνει το ...παράθυρο για τις εκ των υστέρων διορθώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις του πόθεν έσχες από τους υπόχρεους, οι οποίοι ενώ έχουν εντοπιστεί να αποκρύπτουν εισοδήματα και αγορές περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούν διάταξη του ισχύοντος νόμου για να απαλλαγούν από ποινικές διώξεις και χρηματικά πρόστιμα.
Επειδή κατά την διάρκεια ελέγχων για “τρύπια” πόθεν έσχες εφοριακών διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ελεγχόμενους έσπευσαν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καλύψουν την “ψαλίδα” μεταξύ του εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης το υπουργείο Οικονομικών με ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες θα καταργήσει τη σχετική διάταξη.
Με τη νέα ρύθμιση όταν κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες από τις αρμόδιες αρχές διαπιστώνεται ότι δήλωση είναι ανειλικρινής ή περιέχει ψευδή στοιχεία αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση εκδίδεται εντολή ελέγχου και θα καταλογίζονται οι ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα.
Μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια των ελέγχων πόθεν έσχες οι αρμόδιες επιτροπές που διεξάγουν τον έλεγχο έχουν τη δυνατότητα να καλούν τους ελεγχόμενους για να δώσουν διευκρινήσεις ή να προσκομίσουν συμπληρωματικά παραστατικά στοιχεία εντός προθεσμίας 20 ημερών. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για άλλες 20 ημέρες.
Έτσι μέσω τροποποιητικών δηλώσεων, που βέβαια πρέπει να ελεγχθούν, οι έρευνες τραβάνε σε μάκρος και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται κενά του πόθεν έσχες μέσω πλαγίας αλλά νομότυπης οδού.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει μέσω της ρύθμισης να καλύψει το νομοθετικό “κενό” που επιτρέπει την παράκαμψη του ελέγχου πόθεν έσχες.
Να σημειωθεί ότι ο ισχύον νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες,.
Συγκεκριμένα ο υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες ή υποβάλλει εν γνώση του ανακριβή στοιχεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Επίσης επιβάλλεται και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως και τέσσερα χρόνια.
Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια επιβάλλεται φυλάκιση έξι μηνών έως δύο ετών.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ελεγχόμενος αποκτά περιουσιακά στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) τα οποία δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει οι ποινές ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο και φθάνουν έως και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων.
Το πόθεν έσχες θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και για τις αγορές ακινήτου καθώς από το 2010 είχε θεσπιστεί σχετική απαλλαγή για να τονωθεί η κτηματαγορά.
Επίσης το πόθεν έσχες ισχύει για :
- αγορά, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών
- αγορά αγαθών μεγάλης αξίας άνω των 10.000 ευρώ όπως πίνακες , κοσμήματα κ.α
- δωρεά, γονική παροχή χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου