Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΦΑΠ Χ 2 τώρα και με σχέδιο νόμου – Πώς καταρρίπτονται οι «αστικοί μύθοι»

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 08:06

ΦΑΠ Χ 2 τώρα και με σχέδιο νόμου – Πώς καταρρίπτονται οι «αστικοί μύθοι»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
ΦΑΠ Χ 2 τώρα και με σχέδιο νόμου – Πώς καταρρίπτονται οι «αστικοί μύθοι»
Οι διαρροές τελείωσαν. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα και οι βουλευτές καλούνται να τον ψηφίσουν ή να μην τον ψηφίσουν. Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, προβλέπει διπλή φορολογική επιβάρυνση:
Γράφει:  
1.       Φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο ο οποίος θα υπολογίζεται με δύο έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στην πραγματικότητα, το ποσό μπορεί να φτάσει στα 16,25 ευρώ καθώς τα νεόδμητα ακίνητα θα επιβαρύνονται ακόμη και με 25%. (σ.σ όπως και με το χαράτσι της ΔΕΗ ο συντελεστής παλαιότητας αντί να μειώνει την φορολογική επιβάρυνση την αυξάνει)
2.       Φόρο με βάση την περιουσία. Το αφορολόγητο, ορίστηκε στις 300.000 ευρώ ενώ ο συντελεστής φορολόγησης κυμαίνεται από 0,1% έως 1%. Το αφορολόγητο υπολογίζεται ξεχωριστά για τη σύζυγο και τον σύζυγο. Άρα μπορεί να υπάρχει ζευγάρι με ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ το οποίο να μην βάλει καν το χέρι στην τσέπη για τον πρόσθετο φόρο.
Με την επεξεργασία της φορολογικής κλίμακας καταρρίπτονται πολλοί μύθοι. Ούτε οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερα, ούτε οι φτωχοί θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις, ούτε οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν οικονομικότερες και ας προβλέπει το νομοσχέδιο μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 10% στο 3%
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία της κλίμακας βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος για τα κτίσματα, η επιβάρυνση των πλουσίων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι έχοντες αγροτική γη, είναι «αστικός μύθος». Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα ακριβότερα προάστια, θα πληρώσουν ακόμη και 16-20% λιγότερα σε σχέση με το 2013 καθώς και ο φόρος ανά τετραγωνικό θα είναι μειωμένος και ο φόρος περιουσίας θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ΦΑΠ (ο οποίος είχε αφορολόγητο 200.000 ευρώ και όχι 300.000 ευρώ όπως θα ισχύει από την 1/1/2014).
Αστικός μύθος είναι και το ότι θα υπάρξουν απαλλαγές. Προβλέπεται μείωση 50% στον φόρο για αυτούς που έχουν ατομικό εισόδημα έως 9000 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος έχει τεκμήριο υψηλότερο των 9000 ευρώ (κάτι πολύ πιθανό καθώς αν είναι παντρεμένος αμέσως-αμέσως προκύπτει τεκμήριο 5000 συν το τεκμήριο του παντρεμένου πάει η έκπτωση του 50%)
Τρίτος αστικός μύθος ότι θα μειωθεί το κόστος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ναι το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 10% στο 3%. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μείωσης για τα 300.000 κτήρια που χτίστηκαν μετά το 2006 και υπάγονται όλα στον ΦΠΑ. Επίσης, ακόμη και αυτά που θα υπάγονται στο συντελεστή του 3% στην πραγματικότητα δεν θα έχουν λιγότερο φόρο. Απλώς, θα επιβάλλεται φόρος στον πωλητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: