Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Αντικειμενικές-κλοπή

Έντυπη Έκδοση 

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αντικειμενικές-κλοπή

ΕΠΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ αντικειμενικών αξίων θα επιβληθεί για ακόμα μία χρονιά η φορολογία στα ακίνητα, καθώς και στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι τιμές ζώνης, βάσει των οποίων υπολογίζονται τα φορολογικά κλιμάκια, θα βασίζονται σε στρεβλές τιμές.
Οι αντικειμενικές τιμές, που παραμένουν αμετάβλητες από το 2007, δεν έχουν προσαρμοστεί στην εικόνα της αγοράς που δημιουργήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να υποχρεώνουν τους φορολογουμένους να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους σε τιμές ακόμα και 50% πάνω από τις εμπορικές.
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων τελικά μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο μάλιστα θα επιβάλλεται πλέον και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Ο δήθεν ενιαίος φόρος παραμένει στην πραγματικότητα διπλός, καθώς προβλέπει και κύριο φόρο (μονιμοποιώντας το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) αλλά και συμπληρωματικό (διατηρώντας το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας).
Ωστόσο, αν και παρά τις μειώσεις που έγιναν μετά τις αντιρρήσεις των βουλευτών, ο φόρος παραμένει βαρύτερος από πέρυσι για το σύνολο της περιουσίας, αν αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Επιπλέον, υποχρεώνει το σύνολο των φορολογουμένων να τον πληρώσουν, με μόνη εξαίρεση όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., οι οποίοι θα πληρώσουν το μισό φόρο. Οσοι τηρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.
* Αστικά ακίνητα: Ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φτάνει τα 13 ανά τετραγωνικό μέτρο με 12 κλίμακες, ενώ διατηρούνται οι συντελεστές, παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους, ο φόρος περιορίζεται στο 10%, ενώ στα κτήρια ειδικής χρήσης ο φόρος θα μειώνεται κατά 50%.
Από τη φορολογία απαλλάσσονται τα αγροτικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες κ.λπ.).
* Οικόπεδα:Τα οικόπεδα θα φορολογούνται από 3 ευρώ το στρέμμα έως και 9.000 ευρώ το στρέμμα, με 25 κλίμακες.
* Αγροτεμάχια:Ο βασικός φόρος θα είναι 1 ευρώ το στρέμμα και θα κλιμακώνεται βάσει των ειδικών συντελεστών θέσης, χρήσης και απόστασης από τη θάλασσα. Για αγροτεμάχια με κατοικία, ο φόρος πενταπλασιάζεται, με μόνη εξαίρεση εάν το σπίτι αφορά πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ.
* Ο συμπληρωματικός φόρος: Ο φόρος θα επιβάλλεται για συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (εξαιρουμένων των αγροτεμαχίων). Για τα φυσικά πρόσωπα ο χαμηλός συντελεστής είναι 0,1% και θα αυξάνεται προοδευτικά έως το 1% για περιουσία άνω των 800.000 ευρώ.
Δείτε τον σχετικό πίνακα με το τι πληρώσαμε το 2013, τι θα πληρώσουμε το 2014 (παραδείγματα σε όλη τη χώρα):

Δεν υπάρχουν σχόλια: