Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΤτΕ: Δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΤτΕ: Δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Χ. Αλμούνια
Χ. Αλμούνια
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα έδωσε για ακόμη μια φορά ο Γιώργος Προβόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο «προβλεπτό» μέλλον κατέστησε σαφές πως υπάρχει σημαντικό «μαξιλάρι» για τις τράπεζες, στην περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress tests. Μάλιστα πηγές της ΤτΕ διευκρινίζουν ότι η λέξη «προβλεπτό» μέλλον έχει ορίζοντα και πέραν του 2016, ημερομηνία κατά στην οποία αναφέρονται τα σενάρια (ακόμη και τα ακραία) της BlackRock.
Οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου έγιναν χθες και είναι απολύτως συμβατές με το γενικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί στο Ecofin, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν νέα συνάντηση στις 18 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως παρουσία του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους τόσο ο Χοακίν Αλμούνια, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ, αποδέχονται πως επί του συγκεκριμένου ζητήματος για την προστασία των καταθέσεων ισχυρή είναι άποψη των κρατών-μελών της Ε.Ε., μολονότι το συγκεκριμένο θέμα εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, αυτές είναι απολύτως ανακεφαλαιοποιημένες, ενώ στον βαθμό που θα ισχύσει και για κείνες ο δείκτης Core Tier I και κατέλθει στο 8%, όπως ισχύει και στην Ευρώπη, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα αποκομίσουν ένα ακόμη σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο τις καθιστά περισσότερο ισχυρές. Είναι φανερό πως η Ευρώπη επιχειρεί να ισχυροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, διαδικασία η οποία θα χρειαστεί μία σειρά ενεργειών, με απώτερο στόχο την προστασία των καταθετών.
Γ. Προβόπουλος
Γ. Προβόπουλος
Χ. Αλμούνια
Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Εθνική η απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων
Τα κράτη-μέλη και όχι τα κοινοτικά όργανα θα αποφασίζουν εάν θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις ακόμα και από το πρώτο ευρώ σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Αλμούνια υποστήριξε ότι «κάθε κράτος-μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων». Το κόστος διάσωσης μιας τράπεζας υποχρεωτικά θα καλύπτεται αρχικά από τους μετόχους, με τους κατόχους υβριδικού κεφαλαίου και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης να συμβάλουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αντιθέτως δεν είναι υποχρεωτικό να επιβαρυνθούν οι κάτοχοι χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης. Ο επίτροπος Αλμούνια απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν ένα κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν θα απαιτεί» τέτοιου είδους επιβαρύνσεις.
Γ. Ντάισελμπλουμ
Γ. Ντάισελμπλουμ
Γ. Προβόπουλος
Διοικητής ΤτΕ
Δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο 'μάζεμα'», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ.
ΤτΕ: Δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος, ο οποίος προέβλεψε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης μέσα στο 2014. Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση είπε δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ.
Γ. Ντάισελμπλουμ
Επικεφαλής Eurogroup
Συμφωνία στη βάση του κυπριακού προηγούμενου
Στα πρότυπα όσων συνέβησαν στην Κύπρο κινείται η συμφωνία στην οποία καταλήγουν οι Ευρωπαίοι για την εκκαθάριση τραπεζών σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup. Μιλώντας στο CNBC ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών, αρχικά να ενεργοποιείται η διαδικασία bail-in, στο πλαίσιο της οποίας θα συμμετέχουν και μεγάλοι καταθέτες. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό ταμείο. Μέχρι αυτό να αποκτήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια (σε 5-10 χρόνια) «θα υπάρχει κάποια εθνική ευθύνη» σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Στην περίπτωση που «αυτό προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM με βάση τους συμφωνημένους κανόνες», δηλαδή με την υπογραφή Μνημονίου από το εμπλεκόμενο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: