Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Mετ' εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΑΝΟΙΞΕ Η «ΠΥΛΗ» ΤΟΥ TAXISNET

Mετ' εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Mετ' εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Της Μαρίας Βουργάνα
Μετ' εμποδίων ξεκίνησε από χθες η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική πύλη που θα δέχεται τις δηλώσεις περίπου 5,7 εκατ. νοικοκυριών μπορεί να άνοιξε χθες το βράδυ αλλά οι φορολογούμενοι δεν μπορούν ακόμη να αποστείλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, αφού δεν έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία που χρειάζονται για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών του βασικού εντύπου Ε1 της δήλωσης. Στις περισσότερες δηλώσεις που αναρτήθηκαν χθες στο Taxisnet δεν ήταν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί με τα ποσά των αποδοχών που καταβλήθηκαν το 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους και τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστα μια σειρά από ζητήματα όπως το αν οι τόκοι των καταθέσεων πρέπει τελικά να δηλωθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ ή μόνο εφόσον υπερέβησαν τα 250 ευρώ, τι θα γίνει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2013, πώς θα υπολογιστεί η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Mετ' εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Για τα ποσά των αποδοχών των μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και τους φόρους που παρακρατήθηκαν το 2013 που θα είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς του φετινού εντύπου Ε1, οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα, καθώς και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμη υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών.
Το υπουργείο υπολόγιζε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα είχε στη διάθεσή του τα στοιχεία αυτά και ότι θα τα είχε «ανεβάσει» αυτόματα στα ηλεκτρονικά έντυπα των φετινών δηλώσεων. Όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών την 28η Μαρτίου, δηλαδή 8 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων! Έτσι, μέχρι χθες που ξεκίνησε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, οι περισσότεροι εργοδότες και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν υποβάλει ακόμη τις βεβαιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότερες δηλώσεις των μισθωτών, συνταξιούχων και των φορολογούμενων που εισπράττουν αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα ή εμπορική επιχείρηση να αναρτηθούν στο Taxisnet για ηλεκτρονική υποβολή χωρίς να έχουν προσυμπληρωθεί με τα στοιχεία για τις αποδοχές κι έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να μην μπορούν να τις υποβάλουν.
Οπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου από τη στιγμή που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Taxisnet οι βεβαιώσεις αποδοχών, τα στοιχεία θα «φορτωθούν» άμεσα στις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι από τις 29 Μαρτίου όλα τα στοιχεία για μισθούς, συντάξεις και αμοιβές επαγγελματιών που καταβλήθηκαν το 2013 και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν θα έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις των φορολογουμένων και θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Πάντως οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στο Ε1 συμφωνούν με τα στοιχεία που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών.
Το κοινωνικό μέρισμα
Με απλές διαδικασίες, ει δυνατόν με αυτόματη πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, επιδιώκει η κυβέρνηση να χορηγήσει το «κοινωνικό μέρισμα» συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχους, το πιθανότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου. Σε διαδοχικές συσκέψεις χθες στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρήθηκε να χαρτογραφηθεί το πλαίσιο χορήγησης των επιδομάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελάχιστο ποσό του εφάπαξ επιδόματος για τα φτωχά νοικοκυριά θα είναι περίπου 400 ευρώ ανά νοικοκυριό και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Αποδοχές και συντάξεις
Στις περισσότερες δηλώσεις που αναρτήθηκαν χθες στο Taxisnet δεν ήταν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί με τα ποσά των αποδοχών που καταβλήθηκαν το 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους και τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
Διευκρινιστική εγκύκλιος από τον Χ. Θεοχάρη
Μαζί με τον φόρο εισοδήματος και ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές
Οι φορολογούμενοι που πωλούν μετοχές στο Χρηματιστήριο θα είναι υποχρεωμένοι να υπολογίσουν την υπεραξία για τις μεταβιβάσεις μετοχών που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Το ποσό της υπεραξίας που θα προκύψει φέτος θα πρέπει να δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 προκειμένου να επιβληθεί φόρος με συντελεστή 15% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Εκτός από τον φόρο 15% οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, ξεκαθαρίζεται η ασάφεια που επικρατούσε αναφορικά με την επιβολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις μετοχών, μεριδίων προσωπικών εταιρειών ομολόγων και εντόκων γραμματίων αλλά και παραγώγων. Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο ο δικαιούχος της ωφέλειας κατά τη στιγμή της μεταβίβασης δεν υποχρεούται στην καταβολή φόρου αλλά ούτε και στην υποβολή αντίστοιχης δήλωσης υπεραξίας, αλλά θα συμπεριλάβει το αντίστοιχο εισόδημα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος του έτους και θα φορολογηθεί με συντελεστή 15%.
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι για την υπεραξία που προκύπτει κατά τις μεταβιβάσεις μετοχών δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια ΔΟΥ. Για όσες δηλώσεις φόρου υπεραξίας έχουν ήδη υποβληθεί και αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014 και έπειτα και έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος, αυτός θα συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2015, προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάρισή τους. Επίσης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα οριστούν οι υπόχρεοι και η διαδικασία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μεταβίβασης των εν λόγω τίτλων μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ).
ΑΓΡΟΤΕΣ
Προθεσμία έως 15 Απριλίου για το νέο καθεστώς ΦΠΑ
Προθεσμία μέχρι τις 15 Απριλίου έχουν πλέον οι αγρότες, οι οποίοι το 2013 πραγματοποίησαν εισπράξεις πάνω από 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη διευκρινίζεται το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει πλέον για τους αγρότες. Με την εγκύκλιο αυτή, ξεκαθαρίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ δεν συνεπάγεται για τον αγρότη και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, εκτός εάν αυτός τηρεί ήδη βιβλία για άλλη παράλληλη δραστηριότητα που ασκεί.
Διευκρινίζεται επίσης πώς θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αγροτών που μεταβίβασαν στα παιδιά τους την αγροτική γη ή τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Ειδικότερα: Το όριο του κριτηρίου των ακαθαρίστων εσόδων αυξήθηκε από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ. Έτσι, από 1-1-2014, απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο (2013), πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους αγρότες εντάσσονται κανονικά στην υποχρέωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων) να μην τηρήσουν τα βιβλία αυτά, με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους εν λόγω αγρότες, οι οποίοι εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, από την υποχρέωση να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (αθεώρητα τιμολόγια και αθεώρητες αποδείξεις), καθώς και να υποβάλουν στη ΔΟΥ δήλωση μεταβολής για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η δυνατότητα της μη τήρησης βιβλίων ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι πριν την 1η-1-2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς και για τους αγρότες που θα ενταχθούν στο μέλλον προαιρετικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: