Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 11:56

Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη
Άρον-άρον δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που δίνει το δικαίωμα στον ΟΓΑ να προκαταβάλει το επίδομα τέκνων σε περίπου 700.000 γονείς με παιδιά. 
Γράφει:  
Πρόκειται για το επίδομα των 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί που χορηγείται από πέρυσι με εισοδηματικά κριτήρια ως «αντάλλαγμα» για την κατάργηση του αφορολογήτου της φορολογικής κλίμακας. Είναι τέτοια η «βιασύνη» της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα στην αγορά ώστε θα καταθέσει προκαταβολή επιδόματος σε γονείς οι οποίοι έχουν πάψει να το δικαιούνται. Χιλιάδες θα εμπλακούν σε μια διαδικασία να εισπράξουν χρήματα τώρα και μετά τις εκλογές να πρέπει να τα επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ακόμη δεν έχει υποβληθεί ούτε η φορολογική δήλωση με τα εισοδήματα του 2013, ούτε το έντυπο Α21 το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς με παιδιά (σ.σ ο ΟΓΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενεργοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα υποβληθεί το έντυπο Α21). Έτσι, οι αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα εισοδήματα του 2013. Τι θα κάνουν; Θα δώσουν προκαταβολή επιδόματος σε όλους όσους εισέπραξαν επίδομα το 2013 με βάση τα εισοδήματα του 2012. Είναι προφανές ότι από αυτή την απόφαση η οποία γίνεται στο όνομα του να εισρεύσει χρήμα στην αγορά θα προκύψουν σημαντικές στρεβλώσεις:
1.    Αυτοί που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2013, δεν θα πάρουν επίδομα
2.    Αυτοί που υπέστησαν κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους μέσα στο 2013, επίσης δεν θα εισπράξουν επίδομα
Και οι δύο αυτές κατηγορίες, θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να σταλεί και το Α21 και μετά θα εισπράξουν επίδομα, προφανώς όχι νωρίτερα από τις 20 Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση.
Θα υπάρξουν και αυτοί που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα τους καταβάλουν έως τις 20 Απριλίου. Αν για παράδειγμα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εμφανίσουν έστω και μια μικρή αύξηση εισοδήματος, θα γίνει έλεγχος για να το αν εξακολουθούν να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι δεν πληρούνται, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: