Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η πύλη για δηλώσεις άνοιξε, αλλά μη βιαστείτε

Έντυπη Έκδοση 

Η πύλη για δηλώσεις άνοιξε, αλλά μη βιαστείτε

«ΑΝΟΙΞΑΜΕ και σας περιμένουμε» έγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο Twitter του, αναγγέλλοντας την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του TAXIS η οποία θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου.
Αν και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS άνοιξε, έστω και με μερικές ώρες καθυστέρηση, την ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει, τα προβλήματα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος δεν έχουν λείψει.
Βασικότερο όλων, ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων -ασφαλιστικών ταμείων- υπηρεσιών μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, δεν έχουν στείλει ακόμα ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία βεβαίωσης μισθών και συντάξεων και των φόρων που παρακράτησαν το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τις 28 Απριλίου, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ, ώστε να βρουν τα προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τους και να τις υποβάλουν.
Αδιευκρίνιστη μένει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τις ανείσπρακτες αποδοχές του 2013. Πέρσι οι αποδοχές αυτές δεν είχαν δηλωθεί, αλλά προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τι θα γίνει φέτος. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει αν ο εργοδότης αποστείλει βεβαίωση αποδοχών που εμφανίζει ανείσπρακτες αποδοχές, σαν να έχουν καταβληθεί κανονικά.
Εγκύκλιος αναμένεται και για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυταπασχολούμενους, καθώς μένει να καθοριστεί αν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους μόνο οι καταβληθείσες εντός του 2013 εισφορές του ιδίου έτους ή εάν θα εκπίπτουν όλες οι καταβληθείσες μέσα στο 2013 εισφορές (και αυτές που ρυθμίστηκαν).
Αγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει και με τους τόκους καταθέσεων, καθώς αν και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων έχει αποσταλεί ήδη από τις τράπεζες, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοί θα δηλωθούν μόνο αν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: