Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΧΘΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ Μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις

21/03/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΧΘΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ

Μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις

Αναλυτικές οδηγίες δεν έχουν εκδοθεί, οι περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις αποδοχών, σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τόκους καταθέσεων και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές. «Χαμένη» πήγε η πρώτη ημέρα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2014 .
        
 
Αναλυτικές οδηγίες δεν έχουν εκδοθεί, οι περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις αποδοχών, σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τόκους καταθέσεων και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές

Του Κώστα Τσάβαλου

«Χαμένη» πήγε η πρώτη ημέρα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2014, καθώς τα τεχνικά προβλήματα του ΤΑΧΙSNET και οι λοιπές εκκρεμότητες δεν επέτρεψαν ουσιαστικά να «ανοίξει» το σύστημα, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών. Βασικότερο όλων των προβλημάτων η μη προσυμπλήρωση των ποσών των αποδοχών που καταβλήθηκαν το περασμένο έτος σε μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζομένους με μπλοκάκια και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους, τακτικά αμειβόμενους. Χωρίς τα ποσά αυτά είναι αδύνατη η συμπλήρωση των νέων εντύπων. Επίσης:

● Δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων.

● Οι περισσότεροι εργοδότες (επιχειρήσεις, υπηρεσίες καταβολής μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) δεν έχουν ακόμα υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISNET τα στοιχεία των βεβαιώσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις που κατέβαλαν καθώς και για τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών που παρακράτησαν το 2013. Το υπουργείο υπολόγιζε να έχει νωρίτερα από την ημερομηνία που όρισε (28 Μαρτίου) τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών. Ομως δεν τα έχει. Συνεπώς, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι λοιποί φορολογούμενοι, για τους οποίους δεν έχουν ακόμη υποβληθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν τα εισοδήματά τους να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τους, για να μπορέσουν να τις υποβάλουν.

● Αδιευκρίνιστο παραμένει από το υπουργείο Οικονομικών αν οι τόκοι των καταθέσεων πρέπει τελικά να δηλωθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ ή μόνο εφόσον υπερέβησαν τα 250 ευρώ. Πάντως, τα στοιχεία για τους τόκους του 2013 έχουν αναρτηθεί και προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις των φορολογουμένων, καθώς οι τράπεζες τα απέστειλαν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στις τράπεζες για τις σχετικές βεβαιώσεις.

● Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2013 και πώς θα υπολογιστεί η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκδοθεί εγκύκλιοι για τις ανείσπρακτες αποδοχές του 2012, αλλά για τα εισοδήματα του 2013 δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση. Πέρυσι δεν δηλώθηκαν οι αποδοχές αυτές. Θα δηλωθούν όταν αποκτηθούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους μόνο οι καταβληθείσες εντός του 2013 εισφορές που αφορούν το ίδιο έτος ή εάν θα εκπίπτουν όλες οι καταβληθείσες μέσα στο 2013 εισφορές και αυτές που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων ετών.

…………………………………………………………………………………………………………

Ποιοι αγρότες γλιτώνουν τα βιβλία

Μέχρι τις 15 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Πρόκειται για τους αγρότες οι οποίοι το 2013 πραγματοποίησαν εισπράξεις πάνω από 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Παράλληλα, στάλθηκε ήδη στις εφορίες της χώρας αναλυτική εγκύκλιος με διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει πλέον για τους αγρότες.

Οπως διευκρινίζεται, η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ δεν συνεπάγεται για τον αγρότη και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, εκτός εάν αυτός τηρεί ήδη βιβλία για άλλη παράλληλη δραστηριότητα που ασκεί. Διευκρινίζεται επίσης πώς θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αγροτών που μεταβίβασαν στα παιδιά τους την αγροτική γη ή τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Σε όσους αγρότες εντάσσονται κανονικά στην υποχρέωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων), δίδεται η δυνατότητα να μην τηρήσουν τα βιβλία αυτά, με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Η δυνατότητα αυτή ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους εν λόγω αγρότες από την υποχρέωση να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (αθεώρητα τιμολόγια και αθεώρητες αποδείξεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: