Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Αρθρο 99 και 180 δόσεις

Έντυπη Έκδοση 

ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 60% ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ 17.500 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Αρθρο 99 και 180 δόσεις

Ανάσα σε 17.500 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δίνει απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ για εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών από 72 δόσεις με έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις από 60% ώς 180 δόσεις.
Η συγκεκριμένη απόφαση, που ανοίγει τη διαδικασία εξυγίανσης για επιχειρήσεις και εργοδότες, σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του πτωχευτικού κώδικα όπως ισχύει, καθώς και στις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106β, προβλέπει ότι οι οφειλέτες μπορούν πλέον να επιλέξουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους:
Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών (Π.Τ.) ποσοστού 80%.
Ή υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης στη βάση των παρακάτω όρων:
* 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60%,
* 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50%,
* 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%,
* 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30%,
* 144 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20% και μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 10%,
* 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.
Αιτήματα που αφορούν σε περισσότερες των ανωτέρω δόσεων φέρονται ενώπιον του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σημειώνεται ότι υφιστάμενες οφειλές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης που δεν περιλαμβάνονται στην επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης, καταβάλλονται εφάπαξ ή εντάσσονται σε καθεστώς ρύθμισης κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Για όσο διάστημα εξυπηρετούνται οι όροι της ρύθμισης (καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων) αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης και χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
Δικαίωμα υπαγωγής στο παράλληλο καθεστώς τμηματικής καταβολής της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης» έχουν οι εργοδότες -οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης (καταβολή α' δόσης).
Και παράταση
Οι εργοδότες-οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης «Νέας Αρχής» και παρήλθε άπρακτη η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή.
Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χορηγούν νέα επταήμερη προθεσμία, μετά τη διεκπεραίωση σχετικού ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων, στους εργοδότες-οφειλέτες που είχαν υποβάλλει αντίστοιχες αιτήσεις υπαγωγής είτε στη «Νέα Αρχή» είτε στο παράλληλο καθεστώς ρύθμισης, χωρίς όμως να έχουν υπαχθεί σε αυτές (καταβολή α' δόσης). Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης.
Αντίθετα, υποβολή αίτησης υπαγωγής στους όρους της παρούσας απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1.1.2013 και εφεξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: