Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Φόρος υπεραξίας: να νομοθετήσει μονομερώς, αγνοώντας την τρόικα, εξετάζει η κυβέρνηση

        
 
Το «κουβάρι» του φόρου υπεραξίας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επιβαρύνει ακίνητα και μετοχές, προσπαθεί να ξεμπλέξει η κυβέρνηση νομοθετώντας ακόμη και μονομερώς για να «ξεπαγώσει» η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά, που βρίσκεται σε κατάσταση «ομηρίας» εδώ και ένα τρίμηνο. Το μεγάλο αλαλούμ έχει να κάνει με τα σπίτια και τα οικόπεδα, καθώς σε κάθε πράξη πώλησης ο συμβολαιογράφος που καταρτίζει το συμβόλαιο πρέπει να παρακρατήσει φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο και της τιμής στην οποία το μεταβιβάζει.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει την εγκύκλιο για το πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος 15%, από τη στιγμή που η τρόικα έχει «στυλώσει τα πόδια» στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αποπληθωρισμό της υπεραξίας. Δηλαδή, ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται αφού πρώτα «λειανθεί» η τιμή κτήσης του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό κατά το έτος απόκτησης του ακινήτου έως και το έτος πώλησης. Να σημειωθεί ότι για περίπου 22 χρόνια, από το 1973 ώς και το 1994, η Ελλάδα είχε διψήφια νούμερα πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1974 ο πληθωρισμός έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού έτρεχε με ρυθμό 26,9% (!) «ροκανίζοντας» τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Σε παρόμοια ύψη ανήλθε ο τιμάριθμος και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, φτάνοντας στο 24,9%, ενώ οι πολύ υψηλές πτήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή διατηρήθηκαν και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας διαφωνούσε με τη συγκεκριμένη «διόρθωση» της διάταξης, ισχυριζόμενη ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η υπεραξία και κατά συνέπεια τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι τέτοια υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων. Χθες, υπήρξε νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για το θέμα αυτό, με το χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο.

Ετσι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην τιμαριθμοποίηση της τιμής κτήσης. Προωθεί διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση από τον φόρο στις πωλήσεις ακινήτων που κτίστηκαν προ του 1994. Δηλαδή στην πρώτη φάση εφαρμογής του, κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.

● Οι μετοχές Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η υπεραξία που έχει προκύψει για μεταβιβάσεις μετοχών από την 1-1-2014 και μετά θα δηλώνεται στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Η υπεραξία θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη με την οποία διευκρινίζεται ότι όσοι απέδωσαν φόρο υπεραξίας είναι υποχρεωμένοι να τον δηλώσουν στην Εφορία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η καταγραφή των ποσών αυτών στις δηλώσεις σημαίνει πως το εισόδημα αυτό, δηλαδή από τις πωλήσεις των τίτλων, θα προστίθεται στα υπόλοιπα του φορολογούμενου επί των οποίων θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και με συντελεστές από 1%-4%.

Κ. Τσάβαλος, Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: