Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγου του 2018 έχει ξεκινήσει με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να την οριοθετούν το αργότερο έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Την οριστική ημερομηνία θα κριθεί από το συνολικό κλίμα και τις προθέσεις των επενδυτών, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επιτυχία της έκδοσης.
Με δεδομένο ότι ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων, (αν και πρέπει να φτιαχτεί το « μαξιλαράκι») αλλά η ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει όλες τις παραμέτρους πριν ρίξει στην αγορά το νέο επταετές ομόλογο. Για την επιτυχία του στο υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσουν το τελικό ύψος του επιτοκίου, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές και η συμμετοχή που θα υπάρξει από κεφάλαια του εξωτερικού.
Το Reuters επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο και σημειώνει ότι η Ελλάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» έως 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Το «μαξιλάρι» εχει στόχο να συμβάλει, ώστε να βεβαιωθούν οι αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις λήξεις χρέους της για ενάμισι έτος μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία, με αφορμή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά κυρίως τα θετικά σχόλια που επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί αξιωματούχοι των Θεσμών. Ήδη το κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» για την Ελληνική Οικονομία έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε για πρώτη φορά με απόδοση κάτω από το 1% σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
Ο τελευταίος σταθμός πριν την οριστική απόφαση για την νέα έξοδο στις αγορές ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περίμενε από τα δύο ραντεβού στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κα τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβιςί, να υπάρξουν θετικά μηνύματα προς τις αγορές προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την σχεδιαζόμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου.
Αν και οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δεν έριξαν πολύ φως αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου, το γεγονός ότι δεν έστειλε μήνυμα νέας εμπλοκής θεωρήθηκε θετικό σημάδι. Ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη ρύθμισης του Ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Το γεγονός ωστόσο ότι και μετά την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στο κλίμα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, θεωρείται ενδεικτικό για τη δυναμική που έχουν οι επικείμενες εκδόσεις.
Ο κύκλος βέβαια των εκδόσεων εν όψει της εξόδου της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο και της κανονικής επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές δεν θα κλείσει με την έκδοση του επταετούς ομολόγου, καθώς κυβέρνηση και ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν τουλάχιστον ακόμα δυο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες τις αγοράς και η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου