ΟΔΔΗΧ: Η έκδοση 12μηνου εντόκου και το... γεμάτο μαξιλάρι
«Xτίζεται» με όλα τα μέσα το «μαξιλάρι», ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα. Ξεπερνούν πλέον τα 15 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα. Στο συρτάρι προσώρας οι σχεδιασμοί για έκδοση ομολόγου. Τροπολογία συνδέει επιχορηγήσεις σε φορείς με κατάθεση χρημάτων στην ΤτΕ.
Οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, στον βαθμό όπου δεν «ξεφύγει» η κατάσταση στην Ιταλία, θα κρίνουν τον χρόνο των επόμενων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.
Προς το παρόν, το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσουν δύο αντίστοιχες εκδόσεις Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη, ενώ στο μεταξύ «χτίζεται» με όλα τα μέσα το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου είχαν κάνει «άλμα» στα 12,328 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 934 εκατ. ευρώ του περασμένου Δεκέμβρη. Το χρέος αντίστοιχα από τα 328 δισ. ευρώ έκανε άλμα στα 343 δισ. ευρώ και τα ρέπος από 14,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκαν σε 22,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου έχουν φτάσει πλέον τα 15,5 δισ. ευρώ. Στον επίσημο cash buffer account στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων και την πρόσφατη δόση του ESM. Από τα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος αναμένεται η εκταμίευση 12 δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον λογαριασμό.
Παράλληλα, όμως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα συνδέεται η δυνατότητα επιχορήγησης ενός φορέα από το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση των ταμειακών του διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ ΕΛΛ -1,08%.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου θα είναι καλυμμένες έως και το 2021, αν όχι έως και το 2022.
Η επάνοδος στις αγορές βέβαια παραμένει ζητούμενο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, με τη νέα αναταραχή να τροφοδοτείται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τα σχέδια νέων εκδόσεων ομολόγων έχουν μπει στο συρτάρι.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν τις τελευταίες ημέρες ακόμα και το 4,5%, επαναφέροντας στο προσκήνιο πιέσεις για ενδεχόμενη προληπτική γραμμή πίστωσης, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση.
Πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι το σενάριο της προληπτικής γραμμής δεν θα προχωρήσει τελικά, αν και άλλες πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι την αναγκαιότητά της ή μη θα την υπαγορεύσουν τελικά οι αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου