Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Περίπου 130 δις οφείλουν οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς το ελληνικό δημόσιο

Περίπου 130 δις οφείλουν οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς το ελληνικό δημόσιο




Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και την παρουσίαση της Έκθεσης Α' τριμήνου 2018, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ ήταν θετικός και διαμορφώθηκε στο 1,4% έπειτα από δύο χρόνια στασιμότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερα θετική επίδοση των επενδύσεων και των εξαγωγών καθώς η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε στασιμότητα και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε.



Η ρευστότητα της οικονομίας βελτιώθηκε καθώς καταγράφηκε αύξηση των νέων τραπεζικών δανείων, ιδιαίτερα των επιχειρηματικών, ως επακόλουθο, μεταξύ άλλων, της αύξησης των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, της σταδιακής απεξάρτησής τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) και της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού δηλαδή κατ’ ουσίαν της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.



Η ανεργία μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (21,5% από 23,6%), η απασχόληση αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί από το 2001 (2,15%) και οι ροές μισθωτής εργασίας κατέγραψαν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο από το 2013 (143.545).

Στον αντίποδα των θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Έκθεση, οι εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δις ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο (φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία).



Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (εξαιρώντας τα στοιχεία εκτός ισολογισμού και ενήμερα δάνεια δημοσίου) στο τέλος του 2017 ήταν 94,4 δις ευρώ ή 48,6% των συνολικών ανοιγμάτων, μειωμένα κατά 10,4 δις σε σύγκριση με το 2016 (104,8 δις ευρώ ή 50% των συνολικών ανοιγμάτων).




Δείτε όλη την παρουσίαση της Έκθεσης ως συνημμένο αρχείο


https://www.taxheaven.gr/news/news/attach/id/40822

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: