Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ απειλεί τα γερμανικά αυτοκίνητα με φόρο 25%!

SHARES0
Δυναμίτη στα θεμέλια των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Γερμανίας φαίνεται να τοποθετεί για ακόμα μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Γράφει ο Νίκος Γιαννούλας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche, στο πλαίσιο των μέτρων «εθνικής ασφάλειας», που οδήγησαν στην επιβολή δασμών εισαγωγής στο χάλυβα και στο αλουμίνιο τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει αντίστοιχο μέτρο για τα γερμανικά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Από τις αρχές Μαΐου, η αμερικανική διακυβέρνηση διενεργεί έρευνα σχετικά με την αρνητική επιρροή των εισαγόμενων γερμανικών αυτοκινήτων στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής αναμένονται άμεσα και, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού περιοδικού, ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την επιβολή δασμού έως και 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γερμανία.
Τα στοιχεία της ένωσης των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (ACEA) δείχνουν ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 43 δις δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη στα μόλις 7,3 δις δολάρια.
Από αυτές τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα γερμανικής κατασκευής μοντέλα πολυτελείας. Παρότι οι Γερμανοί κατασκευαστές παράγουν 804.000 αυτοκίνητα στα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, εξάγουν επιπλέον 657.000 στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, από τα γερμανικά εργοστάσια.
Συνολικά οι Γερμανοί κατασκευαστές κυριαρχούν στην αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, με ποσοστό πωλήσεων που φτάνει αθροιστικά το 90% και μάρκες όπως οι Mercedes, BMW, Rolls Royce, Audi, Porsche και Bentley.
Αν τελικά ο Τραμπ αποφασίσει την επιβολή δασμών, θα πληγούν ανεπανόρθωτα τόσο οι εμπορικές, όσο και οι πολιτικές σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες τόσο με την επιβολή των πρόσφατων δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, όσο και λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: