Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Επιφυλάξεις Κουτεντάκη για τα περί «καθαρής εξόδου»

Επιφυλάξεις Κουτεντάκη για τα περί «καθαρής εξόδου»

Ο κ. Κουτεντάκης κράτησε αποστάσεις από προηγούμενες δηλώσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
epifulakseis-koutentaki-gia-ta-peri-katharis-eksodou
 
Τους φόβους του για το τι θα συνοδεύει την πολυπόθητη διευθέτηση του ελληνικού χρέους διατύπωσε προς την κοινοβουλευτική επιτροπή απολογισμού και ελέγχου εκτέλεσης του προυπολογισμού του κράτους, ο νέος συντονιστής του γραφείου προυπολογισμού του κράτους που εδρεύει στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 
Στην πρώτη του δημόσια παρουσία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να πάρει το «πράσινο» φως για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα ο κ. Κουτεντάκης κράτησε αποστάσεις από προηγούμενες δηλώσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, ενώ περιέγραψε με «μελανά» χρώματα την κατάσταση σε ότι αφορά την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.
Θέλοντας πάντως να ισορροπήσει μεταξύ των προβληματισμών του αλλά και την ανάγκης για αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση με άλλα λόγια ανακάμπτει.
Αναλυτικότερα:
Σε ότι αφορά το χρέος ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του σε ποιο βαθμό η ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με αιρεσιμότητες τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια δηλαδή ποιους όρους και προυποθέσεις θα πρέπει να τηρεί κάθε φορά η Ελλάδα για να παίρνει τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις.
Ο συντονιστής του γραφείου του προυπολογισμού μιλώντας ενώπιον των μελών της επιτροπής εξήγησε ότι «η σύνδεση των αποπληρωμών του ελληνικού χρέος με αιρεσιμότητες, δηλαδή πρακτικά με πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με οικονομικά στοιχεία που δεν είναι γνωστά αυτή τη στιγμή, άρα θα αναμένεται κάθε φορά στο μέλλον για να γνωρίζει κανείς, ποιες είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετήσει το ελληνικό κράτος για μια χρονιά, θα πρέπει να κάνει
εικασίες για όλα αυτά, είναι στοιχείο που δημιουργεί αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα είναι προφανώς κάτι που δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των δημοσιονομικών συνθηκών του ελληνικού κράτους. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η όποια αιρεσιμότητα αφορά στην ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό».
Ανήσυχος εμφανίστηκε αναφορικά με τις οφειλές ιδιωτών προς το ελληνικό δημόσιο (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο κυμαίνονται στα 131 δις ευρώ.
«Εδώ, υπάρχει μια ανησυχία, με την έννοια ότι δεν φαίνεται αυτό το μεγάλο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών να μειώνεται» είπε και πρόσθεσε « Έχουν μεν βελτιωθεί οι ρυθμοί είσπραξης, δηλαδή φαίνεται ότι και οι διαγραφές και οι εισπράξεις αυξάνονται, έχουν μειωθεί και τα
νέα ληξιπρόθεσμα, αλλά αυτά είναι μικρές θετικές πλευρές, οι οποίες δεν βελτιώνουν σημαντικά τη
γενικότερη εικόνα, ότι το ύψος αυτών των οφειλών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το 72% του Α.Ε.Π., εάν
δεν κάνω λάθος».
Πρόκληση, παρόμοιας φύσης χαρακτήρισε και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία στο τέλος του 2017 ανέρχονταν σε 94,4 δις ευρώ. «Πάλι υπάρχει μια θετική πλευρά ότι είναι μειωμένα σε σχέση με το 2016» εξήγησε « αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, είναι ένα τεράστιο ποσό και σημαντικό επίσης είναι ότι είναι περίπου τα μισά δάνεια των τραπεζών, δηλαδή τα μισά σχεδόν δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, το 48,6%. Η μείωση του 2017 είναι σημαντική, ο στόχος για το 2018
για περαιτέρω μείωση είναι φιλόδοξος και θα πρέπει να εφαρμοστούν και να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες για τη μείωση τους, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι, όπως και τα προηγούμενα προβληματικά αποθέματα που ανέφερα, δεν μπορούν να λυθούν με γρήγορο τρόπο, θα χρειασθεί προσπάθεια χρόνων για να αποσυμφορηθούν».
Ο κ. Κουτεντάκης απάντησε στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής και σε ότι αφορά την (αρχική) ρητορική της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. 
«Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει, ό,τι καταλαβαίνει κανείς. Εμείς, δεν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καθαρή», όπως είδατε στην Έκθεση, γιατί δεν έχει και σαφές περιεχόμενο. Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το πλαίσιο εποπτείας που συνόδευε αυτό το πρόγραμμα θα
τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας», υπογράμμισε.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το σενάριο να τραβήξει η χώρα το «χαρτί» της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: