Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Το υπουργείο Υγείας "κλειδώνει" για έξι μήνες την επιλογή οικογενειακού γιατρού

Το υπουργείο Υγείας "κλειδώνει" για έξι μήνες την επιλογή οικογενειακού γιατρού

31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Το υπουργείο Υγείας "κλειδώνει" για έξι μήνες την επιλογή οικογενειακού γιατρού
Εκτός από την εγγραφή, υποχρεωτική θα είναι και η παραμονή στον ίδιο οικογενειακό γιατρό για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρνει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη δημιουργία των τοπικών μονάδων (ΤΟΜΥ), "κλειδώνει” ουσιαστικά για ένα εξάμηνο την επιλογή οικογενειακού γιατρού, ενώ σε περίπτωση που επιλέξουμε να επισκεφτούμε διαφορετικό γιατρό, η επίσκεψη δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνεται ιδιωτικά. Μετά την πάροδο των έξι μηνών, οι εγγεγραμμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον συμβεβλημένο γιατρό. 
Οι οικογενειακοί γιατροί -γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι- είτε θα στελεχώνουν τις κατά τόπους τοπικές μονάδες υγείας (ιατρεία της γειτονιάς), είτε θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εγγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2019.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Για την υποβολή της αίτησης θα γίνεται είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
Το εγχείρημα εντούτοις των υπουργών Α. Ξανθού- Π. Πολάκη φαίνεται πως πέφτει στο "κενό”. Ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες, ούτε έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός όσων θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη προκήρυξη για τη στελέχωση των ιατρείων της γειτονιάς έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ την... τύχη αυτής του Σεπτεμβρίου (583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις), με την ανταπόκριση των γιατρών να είναι εξαιρετικά χαμηλή παρά το ότι έγινε αναπροσαρμογή των αποδοχών προς τα πάνω.
Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.
Η τελευταία προκήρυξη αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Ήδη η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος έχει ανακοινώσει πως οι τα μέλη της αρνούνται την ένταξη τους τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές.
Το αλαλούμ με τους γιατρούς συνεχίζεται. Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ πως από στις 15 Ιουλίου λήγει η ισχύς των υφισταμένων συμβάσεων του Οργανισμού με γιατρούς ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, καθώς έχει αρχίσει, όπως αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού, η διαδικασία για την υπογραφή των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων, έχει φέρει νέο κύμα αντιδράσεων. Ούτε όμως ο αριθμός των ΤΟΜΥ που έχουν ανοίξει κρίνεται ικανοποιητικός. Λειτουργούν περίπου 85 τοπικές μονάδες υγείας, σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: