Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Έσπασε" στο 3ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

Έσπασε" στο 3ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Θετικά, μετά από τρεις ημέρες πτώσης, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντηρώντας την εικόνα της απογοητευτικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας κατάφερε να βγάλει κάποια αντίδραση σε επιλεγμένους τίτλους.
...
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 748,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 743,71 μονάδων (-0,09%) και 748,67 μον. (+0,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 13,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις 1.966,23 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.227,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 849,73 μονάδες.
Μετά από έξι αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά, το ΧΑ κατάφερε να κλείσει θετικά, χωρίς όμως να δώσει κάποια μηνύματα που θα μπορούσαν να άρουν μέρος της επιφυλακτικότητας της αγοράς. Και αυτό διότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι τίτλοι σήμερα άλλαξαν αρκετά πρόσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την αβεβαιότητα να διαγράφεται γλαφυρά στο ταμπλό.
Επίσης, παρά τη σημερινή άνοδο, ο γενικός δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται στην "πορτοκαλί" ζώνη των χαμηλών επταμήνου (738,08 μον), με τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα το αυριανό κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας του δευτέρου εξαμήνου, να αναμένονται με ενδιαφέρον για τις προθέσεις των επενδυτών. Άλλωστε, υπάρχουν τίτλοι που σταδιακά εισέρχονται σε ελκυστική περιοχή, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για μία καλύτερη κίνηση.
Παρ' όλα αυτά, το σενάριο μιας αντίδρασης, ακόμη και στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα, μπορεί να αναιρεθεί, εάν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αλλάξουν τους υπολογισμούς των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να "χαλαρώσει" τις προσπάθειες τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, οι οποίες αποτελούν σοβαρό καταλύτη για τις προθέσεις των επενδυτών.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σήμερα και η Barclays, η οποία σημείωσε ότι o πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός, ενώ δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές την ίδια περίοδο με τις ευρωεκλογές. Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας  γύρω από τη χώρα.
Επίσης, η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις, λόγω κινδύνου ήπιας μετάδοσης των εξελίξεων στην Ιταλία, αλλά και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτά θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την εξομάλυνση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. 
Όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, σήμερα τα ελληνικά ομόλογα είναι συχνά στην "πρώτη γραμμή" δεχόμενα τα πυρά των επενδυτών, σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες για τη χαλάρωση των μελλοντικών αποπληρωμών του χρέους, έχει μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την Ελλάδα.
Στο ταμπλό τώρα, Aegean και ΕΥΔΑΠ ξεχώρισαν σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 3,15% και 3,14% αντίστοιχα, ενώ στο +2,94% έκλεισε ο ΟΤΕ και στο +2,75% ο Σαράντης. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Eurobank.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Φουρλής, Πειραιώς, Jumbo, Λάμδα και Εθνική, με τις ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Grivalia, Τιτάν και ΕΕΕ, με την Motor Oil να υποχωρεί κατά 2% και τη Βιοχαλκο κατά 2,85%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: