Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Διάταξη βόμβα στο νέο ΠΔ για τις χρήσεις γης πετάει στο δρόμο 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες – Toυ Αργύρη Δεμερτζή

Με διάταξη – βόμβα, που έχει περιληφθεί στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, (ΦΕΚ τεύχος Α΄, Αριθμός Φύλλου 114, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2018), το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ και είναι νόμος του κράτους, οι μανδαρίνοι του ΥΠΕΝ, που χειρίστηκαν το νευραλγικό θέμα των νέων χρήσεων, από άγνοια είτε σκοπιμότητα τινάζουν στον αέρα την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα!
Η επίμαχη ρύθμιση είναι στο άρθρο 1 του νέου ΠΔ για τις χρήσεις γης. Στις Ειδικές Κατηγορίες Χρήσεων, για τις οποίες σημειώνεται στο νομοθέτημα ότι «στις ειδικές κατηγορίες χρήσεων κατατάσσονται, σύμφωνα με την ειδική χωρική τους λειτουργία, οι ακόλουθες δραστηριότητες, λειτουργίες, εγκαταστάσεις και υποδομές»: αναφέρεται με αριθμό 1, η Κατοικία και ειδικότερα στο ΠΔ, σημειώνεται επί λέξει ότι:
-«Κατ΄ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου».
Και το ΠΔ βάζοντας βόμβα στην επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών, συνεχίζει σημειώνοντας:
-» Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας. και βρίσκεται εντός της μόνιμης κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα»!
Οι επιπτώσεις
Είναι απίστευτο αλλά είναι αληθινό, λένε ειδικοί σε θέματα πολεοδομίας και μηχανικοί, που διαβάζουν τη νέα ρύθμιση και εξηγούν ότι με δύο λόγια ότι:
Tο ΠΔ για τις χρήσεις γης πετάει στο δρόμο ή σε άλλη εκδοχή οδηγεί να διατηρούν παρανόμως, με ότι αυτό συνεπάγεται, την επαγγελματική στέγη τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σε περιοχές κατοικίας μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου ή ακόμη διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο όμως δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους .
To ΠΔ για τις χρήσεις γης υποχρεώνει 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, που μισθώνουν ακίνητα στους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες ως χώρους γραφείων σε περιοχές κατοικίας, να πετάξουν στο δρόμο τους μισθωτές και να βάλουν λουκέτο στο ακίνητο ή σε άλλη εκδοχή να επιφορτιστούν το τεράστιο βάρος, με ότι αυτό συνεπάγεται να διατηρήσουν στο εξής ως παράνομη και αυθαίρετη τη χρήση του ακινήτου, που έχουν μισθώσει.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η διατύπωση της ρύθμισης γενικώς για την κατοικία έχει γίνει κατά τρόπο, που συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες και τις χρήσεις κατοικίας, σε πολεοδομικό κέντρο μέχρι τη γενική και αμιγή κατοικία.
-«Δηλαδή θίγει τους ελεύθερους επαγγελματίες μισθωτές και τους ιδιοκτήτες για ακίνητα που βρίσκονται από την καρδία της Αθήνας στο Σύνταγμα και το Κολωνάκι, μέχρι την πιο απομακρυσμένη περιοχή σε όλη τη χώρα!»
Εμβόλιμα η υποβολιμιαία;
Το βάρος των εξηγήσεων για την ρύθμιση βόμβα, η οποία ωστόσο δεν υπήρχε στο σχέδιο του ΠΔ επί σχεδόν ενάμιση χρόνο, που διήρκησε η δημόσια διαβούλευση και προετοιμασία του στις επιτροπές ειδικών του υπουργείου αλλά όπως όλα δείχνουν μπήκε εμβόλιμα την τελευταία στιγμή, πριν το ΠΔ πάρει υπογραφές και γίνει ΦΕΚ πέφτει στην Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να κυκλώνει το κτίριο της οδού Μεσογείων ο απόηχος του σάλου, που έχει ξεσπάσει για την νέα ρύθμιση βόμβα. Για την απίστευτη αυτή αστοχία ελέγχεται εάν έχει υπαγορευτεί από εξωγενείς παράγοντες και ταυτοχρόνως ο ρόλος υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαχρονική παρόμοια άποψη για την έξωση των ελεύθερων επαγγελματιών από τις χρήσεις κατοικίας.
Μοιραίο πρόσωπο
Σε μοιραίο πρόσωπο ωστόσο φέρεται να αναδεικνύεται νεαρή σύμβουλος του υπουργείου, η οποία δεν είναι μηχανικός και πολεοδόμος αλλά με βασικό πτυχίο σπουδών ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών είχε την ευθύνη για την τελική κατάρτιση του ΠΔ για τις χρήσεις γης, το οποίο βεβαίως αποτελεί την θεμελιώδη βάση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και των πολεοδομικών και αναπτυξιακών κατευθύνσεων στο παρόν και στο μέλλον για όλη τη χώρα!
Οι παρενέργειες
Πάντως έμπειροι τεχνικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι μανδαρίνοι του ΥΠΕΝ, που έβαλαν τη ρύθμιση βόμβα στο νέο ΠΔ:
Εκθέτουν την κυβέρνηση και την αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, και τους φέρνουν αντιμέτωπους με περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες όλων των βασικών κλάδων και ειδικοτήτων και ταυτοχρόνως με ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές κατοικίας, που μισθώνουν τις ιδιοκτησίες τους στους ελευθέρους επαγγελματίες, ως χώρους επαγγελματικής γραφείων.
Ανοίγουν ένα νέο πελώριο θέμα, με ασύλληπτες οικονομικές, κοινωνικές, πολεοδομικές, ιδιοκτησιακές και πολιτικές συνέπειες και προεκτάσεις.
Προκαλούν ήδη σάλο, μεταξύ των ειδικών σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, που διαπιστώνουν έκπληκτοι την ρύθμιση βόμβα, που μπήκε στο νέο ΠΔ για τις χρήσεις γης και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.
Πυροδοτούν αναμενόμενες αντιδράσεις από τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες, σε κοινοβουλευτικό, συνδικαλιστικό και οικονομικό επίπεδο, και αναταράξεις στην οικονομία και την κτηματαγορά.
Δημιουργούν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της ρύθμισης, η οποία ακόμη και εάν έχει διατυπωθεί από άγνοια ή υπερβάλλοντα ζήλο δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από το γεγονός, ότι στην πράξη θίγει τους πολυάριθμους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και ευνοεί τα εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα, που έχουν αρχίσει επέλαση στις αγορές κτιριακών συγκροτημάτων γραφείων, και ψάχνουν πελάτες να τα μεταπουλήσουν η να στεγάσουν νέους ενοίκους σε αυτά.
Οδηγούν σε νέο κύμα ερήμωσης, μετά τα βαριά χτυπήματα της κρίσης στην αγορά ακινήτων, τις κεντρικές αστικές περιοχές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων που συντηρούν την ύπαρξη τους σε μισθώσεις επαγγελματικών γραφείων. Και τέλος με λίγες αράδες σε ένα ΠΔ …
Απαξιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, που δεν θα μπορούν να μισθωθούν.
Του Αργύρη Δεμερτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: