Η επόμενη μέρα σε EWG και επίσκεψη Μοσκοβισί
Αύριο αναμένεται η έκθεση της ΤτΕ για το χρέος
Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 08:59
UPD:10:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και η επόμενη μέρα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταφθάνει αύριο, Δευτέρα, στη χώρα μας. Την ίδια ημέρα αναμένεται ακόμη μία συνεδρίαση του EWG, η οποία και θα προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, αλλά και η έκθεση της ΤτΕ για το χρέος.
Τα της επόμενης ημέρας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που καταφθάνει αύριο, Δευτέρα, στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η εποπτεία δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα. Ωστόσο διαμηνύει, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος.
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης ακόμη μία συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), η οποία και θα προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Σε αυτό αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας». Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ- ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέπουν το δανεισμό μέσω έκδοσης ομολόγων.
Επί τάπητος στο EWG και το Eurogroup, που θα ακολουθήσει και η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο στα πρώτα συμπεράσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα, αναγνωρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά χτυπάει καμπανάκι για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Η τελική έκθεση του Ταμείου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου.
Ο διεθνής οργανισμός, που θα «μείνει» στην Ελλάδα, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ζητεί ουσιαστικά από τους Ευρωπαίους να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους να επενεξετάσουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το 2032. Επισημαίνει δε σε όλους τους τόνους τους τελευταίους μήνες την ανάγκη για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής.
Οι συζητήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της αναβάθμισης από τον S&P και τονDBRS, που έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίαςστην αγορά ομολόγων, αλλά και εν αναμονή των αξιολογήσεων από Fitch και Moody's, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου