Επιστροφές φόρου: Σχεδόν 1 δισ. περιμένουν οι φορολογούμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται το «ηλεκτρονικό μητρώο επιστροφών» μια εφαρμογή η οποία θα προστεθεί στο taxisnet.
Τέλος στο… αλαλούμ που επικρατεί με τις επιστροφές φόρου που παραμένουν σε εκκρεμότητα επί μήνες προκαλώντας προβλήματα –μεταξύ άλλων- και στη ρευστότητα της οικονομίας, θα επιχειρήσεις να βάλει του υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται το «ηλεκτρονικό μητρώο επιστροφών» μια εφαρμογή η οποία θα προστεθεί στο taxisnet και να επιτρέπει ανά πάσα στιγμή στους φορολογούμενους να ενημερώνονται για το αν έχουν λαμβάνειν από την εφορία ή όχι. Με αυτή την εφαρμογή, η ΑΑΔΕ θέλει να βάλει τέλος στο φαινόμενο των «υπερεισπράξεων» δηλαδή στο φαινόμενο φορολογούμενων να έχουν λαμβάνειν από επιστροφές φόρου αλλά να μην το γνωρίζουν και να πληρώνουν χωρίς να χρωστούν. Κι όμως, είναι αλήθεια: υπάρχουν πολλές χιλιάδες τέτοια παραδείγματα.
Είναι η δεύτερη κίνηση που κάνει η ΑΑΔΕ προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς είχε προηγηθεί προ ημερών η διάταξη για επιστροφές από φόρους για ποσά έως 10.000 ευρώ χωρίς να μεσολαβεί φορολογικός έλεγχος (σ.σ η διάταξη αφορά νομικά πρόσωπα για φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ή νομικά και φυσικά πρόσωπα για το θέμα του ΦΠΑ). Θα ακολουθήσει μια ακόμη υπηρεσία: Η δημόσια έκκληση των φορολογουμένων να κοινοποιήσουν τον λογαριασμό τους στις φορολογικές αρχές ώστε να μπορούν τα ποσά από επιστροφές φόρου να κατατίθενται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, ανέρχονται στα 1,8 δις. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ στη Βουλή. Έκτοτε, έχουν γίνει συμψηφισμοί αλλά και καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με αποτέλεσμα το ποσό σε εκκρεμότητα να έχει περιοριστεί κοντά στο 1 δις. ευρώ. Και πάλι όμως, είναι ένα μεγάλο ποσό το οποίο για να μειωθεί απαιτεί κινητοποίηση του μηχανισμού της εφορίας.
Οι συμψηφισμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε όλες τις περιπτώσεις καθώς εγείρονται προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο νομοθετικά:
1. Για παράδειγμα, επιστροφή φόρου που έχει προκύψει στο όνομα της συζύγου, δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου ανεξάρτητα από το αν η επιστροφή φόρου εμφανίζεται σε ένα εκκαθαριστικό που έχει εκδοθεί στο όνομα του συζύγου.
2. Μια επιστροφή φόρου που έχει καταχωρηθεί σε μια Δ.Ο.Υ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με μια οφειλή σε διαφορετική Δ.Ο.Υ.
Αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής βάση δεδομένων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες των συμψηφισμών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στις Δ.Ο.Υ για να βρουν άκρη με τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν αλλά και με αυτά που πρέπει να αποδώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου