Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς η Moody' s βάζει «πάγο» στις εξαγγελίες για τις συντάξεις

Πώς η Moody' s βάζει «πάγο» στις εξαγγελίες για τις συντάξεις

«Φρένο» στην διάθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει προειδοποιώντας ακόμη και για αρνητικές εξελίξεις στο αξιόχρεο της χώρας έβαλε η Moody’s.
Σε επικαιροποιημένη έκθεση για την ελληνική οικονομία, επισημαίνονται οι προκλήσεις, ανάμεσά τους οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ενώ υπογραμμίζεται πως κλειδί παραμένει η βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.
Λίγο πριν κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο οίκος Moody’s έθετε το πλαίσιο της διπλής εποπτείας της χώρας - από δανειστές και αγορές ταυτόχρονα.
Στην έκθεση τονίζεται ότι τα «αντίμετρα» για το 2019 έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ η «αναβολή» στις περικοπές των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, όπως έχει νομοθετηθεί, τελεί υπό συζήτηση και συναρτάται από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
Οι αναλυτές σημειώνουν όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων καθώς, όπως αναφέρουν, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παρέμεινε θετική, επειδή οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν.
Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι θετικές προοπτικές, τονίζουν, θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει.
Ο οίκος αξιολόγησης, αντί για την αναβάθμιση που περίμενε η αγορά στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που η ίδια καταβάλλει προσπάθειες να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: